latinica  ћирилица
16/10/2020 |  20:23 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Вучић: Тешко се може вјеровати у љубав Срба и Хрвата, али једни без других не могу опстати

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Новом Саду да је најважније да Срби и Хрвати разумију да једни без других тешко могу опстати.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Што се тиче наших односа, тешко да би ми неко вјеровао да говорим о великој љубави између Срба и Хрвата. Важно је међутим, да схватимо, да једни без других - тешко да ћемо опстати - рекао је Вучић након свечаног отварања Спомен-дома бана Јосипа Јелачића и његове предаје на кориштење Хрватском националном вијећу /ХНВ/, у Србији.

Вучић је истакао да Србија и Хрватска, упркос чињеници да би се данас тешко могли сагласити по неком питању, имају важан посао у будућности, а то је да само дијалогом и чувајући мир почну градити међусобно повјерење.

Он је рекао да ће Србија покушати пронаћи рјешење кад је у питању захтјев хрватске мањине да више учествује у власти Србије.

- Ми ћемо изаћи у сусрет и покушати пронаћи рјешење за захтев хрватске мањине за већим учешћем у власти, мада, саматрам да се не могу по том питању правити паралеле са Хрватском - рекао је он.

Вучић је навео да је Спомен-дом бана Јелачића једна од првих ствари које су обећане и реализоване када је у питању хрватска мањина у Србији и поручио да су људи хрватске националности грађани Србије.

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман рекао је да отварање Спомен-дома може постати симбол жеље да се још снажније крене у рјешавање свих отворених питања и изградњу бољих односа Хрватске и Србије.

Радман је изразио увјерење да искреним и отвореним дијалогом двије државе могу да рјеше сва отворена питања.

- Ово је велики догађај за хрватску заједницу овдје, али велики дан и за Србију. Данашња свечаност је важан тренутак у односима Хрватске и Србије, будући да јасно показује да заједничким снагама можемо радити на добробити свих - рекао је Радман и изразио увјерење да је Јелачић најважнија особа у историји Хрватске.

- Његова кућа, гдје се родио у Петроварадину, откупљена је и обновљена уз помоћ Владе Србије, због чега се захваљујем предсједнику Вучићу. Увјерен сам да ће то допринијети очувању савремене културе Хрватске и очувању њеног историјског наслијеђа - рекао је Радман и додао да мањине морају бити спона и мостови који ће ојачати односе двије државе.

Осим Вучића и Радмана свечаности отварања Спомен-дома бана Јелачића присуствовали су и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадор Хрватске у Србији Хидајет Бишчевић и предсједница ХНВ-а Јасна Војнић.

Бан и гроф Јелачић, по коме се назива и главни трг у Загребу, представља једну од најзначајнијих фигура у историји хрватског народа. Јелачић је рођен на данашњи дан 1801. године у Петроварадину, а хрватска национална заједница у Србији 16. октобар обиљежава као национални празник.