latinica  ћирилица
16/10/2020 |  20:25 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Увоз меса у БиХ није повећан

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да, на основу досадашњих података, увоз меса у БиХ није повећан.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

- Истина је да је смањен конзум у БиХ и да је смањен спољнотрговински промет с обзиром да је пандемија узрок комплетног поремећаја - рекао је Кошарац новинарима у Теслићу.

Он је поручио да апсолутно жели да промовише заштиту домаће производње и међународних уговора које је потписала БиХ.

- Али, када бих бирао једно или друго, увијек бих изабрао заштиту домаће производње на начин да донесемо одређене мјере које ће дати врло јасан стимуланс домаћој производњи - рекао је Кошарац.

Он је навео да је Савјет министара, упркос негодовањима међународних фактора, донио одлуку о преференцијалном учешћу компанија из БиХ са 30 одсто у систему јавних набавки и да то говори да и у систему јавних набавки, не само када је у питању пољопривредна производња већ генерално снабдијевање домаћих јавних компанија, да се даје примат домаћој производњи.

- С тог аспекта смо још једном потврдили врло јасан став да желим да промовишем и заштитим домаћу производњу - рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће наредних дана бити конституисана радна група за заштиту домаће производње и изразио увјерење да ће на темељу примарног политичког става да се заштити и промовише домаћа производња, разматрати и овакав став.

- Ми смо били информисани од пољопривредних произвођача да су имали одређену врсту застоја приликом спољнотрговинског промета неких производа за земље ЕУ. Морам да кажем да смо реаговали и да данас могу да посвједочим да у спољнотрговинском промету нису имали ту врсту проблема за извоз одређених производа у земље ЕУ, за ша БиХ има сагласност и дозволу - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, ресорно министарство је даноноћно радило током пандемије с циљем да се омогући спољнотрговински промет са земљама Цефте.

Он је навео да је Канцеларија за ветеринарство, када је ријеч о производима анималног поријекла, била 24 часа на граничним прелазима током пандемије како би се омогућило да произвођачи могу на адекватан начин без застоја да извозе производе који су произведени у Републици Српској и Федерацији БиХ.

- Наравно, не могу се увијек обезбиједити оптимални услови. Увијек постоје они који су задовољни и они који нису, али хоћу да кажем да ниједна одлука министра спољне трговине и економских односа, нити Министарства и Савјета министара, неће бити донесена што неће бити посебно третирано на темељу ставова ентитетских министарстава - рекао је Кошарац.

Он је захвалио колегама у ентитетским министарствима који заједно с њим свакодневно анализирају одређена кретања пољопривредних производа и поручио да ће одлуке бити заједничке.