latinica  ћирилица
17/10/2020 |  10:41 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Основци из Невесиња прикупили новац за помоћ вршњацима на КиМ (ВИДЕО)

У оквиру хуманитарне акције "Обрадујмо наше вршњаке на Косову и Метохији", која је проведена међу основним и средњим школама у Српској, основци невесињске школе “Ристо Пророковић” први су уплатили донацију. Акција је покренута половином септембра, за изградњу Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" и новогодишње пакетиће, а до сада је новчана средства уплатило десет основних и средњих школа.
Основна школа "Ристо Пророковић" у Невесињу - Фото: РТРС
Основна школа "Ристо Пророковић" у НевесињуФото: РТРС

Помоћи својима, то се подразумијева, кажу невесињски основци и њихови наставници. Млади његују културу сјећања на однос косовских Срба према Невесињу, када је било најтеже.

- Невесиње је познато по хуманости и добрим људима, као да сви једва дочекају да могу узвратити на све оно добро које смо ми осјетили када је нама било најпотребније, у лошим временима иза нас - рекла је директорица Основне школе “Ристо Пророковић” Мара Шаран.

Основци кажу да су за свега три дана сакупили и уплатитили новац како би помогли другарима са Косова који, кажу, немају  услове за школовање као они и додају да новац иде у праве руке.

- Сви смо учествовали, ми у одјељењу увијек смо давали новац, никада нам није било жао новца да би помогли некоме - истакла је ученица 8. разреда Ивана Чорда.

Иако новца немају много, учествовали су и у преходним акцијама за другаре са КиМ, али и у локалним акцијама, када је било потребно.

- Посебно ми је драго што је помоћ из Херцеговине, још њихови вршњаци, млади, дјеца, осјећају ту врсту обавезе и још осјећају тежину живота на КиМ, нарочито дјеце са потешкоћама у развоју, за које градимо Дневни центар - нагласио је предсједник Одбора за помоћ Србима са КиМ Милорад Арлов.

Тај објекат, површине 714 квадратних метара, је у изградњи. Да би био завршен, недостаје око 65 хиљада евра. План је да се, уз хуманост Републике Српске, заврши до краја ове године.

Хуманитарни број за помоћ дјеци са КиМ активан је до краја октобра. У Невесињу рекоше “ничије добро не треба заборавити, кад год је учињено”.