latinica  ћирилица
17/10/2020 |  13:17 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Промовисане "Стриповијетке" Петра Кочића

Изложба "Стриповијетке – приповијетка Петра Кочића Јаблан у стрипу", промоција монографије "Стриповијетке" и књиге "Петар Кочић – живот и рад" одржани су у Мостару у оквиру 101. Шантићевих вечери поезије, у организацији Народне универзитетске библиотеке Републике Српске.
101. Шантићеве вечери поезије - Фото: РТРС
101. Шантићеве вечери поезијеФото: РТРС

Ријеч је о представљању Кочићевих приповиједака у стрипу, као и представљање књиге Васе Глушца о Кочићу, коју је приредио Зоран Пејашиновић.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић, која је синоћ била један од представљача у Владичанском двору, изразила је задовољство што ова библиотека и Петар Кочић учествују на овој манифестацији, јер је он представљен у новом свјетлу.

- Прошле су 102. године од смрти једног од најзначајнијих књижевника с почетка 20. вијека - Петра Кочића и ово је један начин да читалачкој публици приближимо његове приповијетке и дјело - истакла је Петровићева.

Она је навела да је ово издање доживјело неколико превода на грчки, руски, њемачки, француски и енглески језик, те да је у припреми и кинеско издање, те додала да су "Стриповијетке" радили професионални цртачи стрипова.

Говорећи о књизи "Петар Кочић – живот и рад", приређивач Зоран Пејашиновић је навео да је ријеч о промоцији Кочићеве биографије која је настала из пера његовог пријатеља, сарадника и кума Васе Глушца.

- Књига има неку завичајну, умјетничку, па и туристичку ноту, и драго ми је што ћемо у Шантићевом Мостару говорити о Кочићу и што ће Мостарци имати прилику да више чују о њему, уз напомену да су се Кочић и Шантић добро познавали и имали заједничке пријатеље - навео је Пејашиновић.

О блиским и дубоким везама Кочића и српских књижевника, интелектуалаца из Мостара и Херцеговине, који се сврставају у чувени Мостарски књижевни круг - Алексе Шантића, Јована Дучића, Светозара Ћоровића, говорио је професор Филозофског факултета из Бањалуке Боривоје Милошевић.

Он је рекао да су "Шантићеви дани" лијеп повод и мјесто да се говори о Кочићу.

- Кочића као крајишког књижевника, трибуна и политичара повезивало је много тога са његовим сународницима из Херцеговине, заједнички књижевни рад, поштовање које су осјећали једни према другима, објављивање у истим или сличним часописима, дубока љубав коју су осјећали једни према другима, а осим тога и политички ангажман - нагласио је Милошевић.

Манифестација "Шантићеве вечери поезије" одржава се у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Мостару и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва "Гусле", а биће затворена сутра изложбом документарне грађе "Мостарски књижевни круг" аутора Златка Сердаревића.