latinica  ћирилица
17/10/2020 |  19:48 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Интервентним откупом поврћа, Влада спасава повртаре (ВИДЕО)

Због смањења потрошње на домаћем тржишту, узрокованог посљедицама пандемије, отежан је пласман поврћа. Због тога је Министарство пољопривреде организовало интерветни откуп. За ову намјену, из Компензационог фонда, обезбијеђена су милионска средства.
Поврће - Фото: РТРС
ПоврћеФото: РТРС

Многи су, из предострожности у вријеме пандемије, засијали веће површине него лани.

Приједорчанин Неђељко Петровић каже да 35 тона купуса, колико је произвео, неће моћи да прода на тржишту.

- Засијан је све већи број култура. Проблем јесте сигурно ако их не продамо, јер онда исти остану на њиви - каже Петровић.

Због вишкова, које повртари имају широм Српске, ресорно министарство увело је Интервентни отукп поврћа као нову мјеру, која се проводи од 10. августа до 30. новембра.

- Мислим да је то добро и потребно за пољопривредне произвођаче, да би побољшали и проширивали свој посао и могли све вишкове које не могу да продају, ријешити преко министарства - наводи Мирко Гвозден, пољопривредни произвођач из Драготиње код Приједора.

Вишак од пољопривредника директно ће откупљивати регистровани прерађивачи и откпљивачи поврћа.

За учешће у пројекту пријавило се пет фирми, које се баве прерадом поврћа и четири извозника. За њих је оебзбијеђена финансијска подршка од десет пфенина по килограму откупљеног поврћа.

- Ми смо обезбиједили авансна средства за откуп свим компанијама које су се јавиле на наш јавни позив. До окончања откупа биће и плаћен остатак. Ми очекјемо да ће читав процес бити завршен са почетком новембра мјесеца - рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

За ову намјену, из Компензационог фонда Владе издвојено је два милиона марака.

Планиран је откуп 20.000 тона поврћа, које пољопривредни произвођачи не могу пласирати на тржиште.