latinica  ћирилица
18/10/2020 |  09:32 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

И Трамп и Бајден желе српске гласове

Срби су сада, први пут од осамдесетих година прошлог вијека, у Америци препознати као важан фактор за предсједничке изборе, а њихове гласове желе и републиканац Доналд Трамп и демократа Џозеф Бајден, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

- Српски гласачи су важни, због значајне заједнице наших сународника у 10 од 15 неопредијељених америчких држава, одлучујућих за избор предсједника - рекао је Кесић.

Он је додао да, упркос иницијативи "Срби за Трампа", и Бајденова кампања покушава да освоји српске гласаче, па је у посљедњих мјесец дана више пута разговарала са представницима српске заједнице у САД, контактирала српске медије нудећи интервјуе. И Кесић је учествовао у разговору са госпођом Џил Бајден.

Кесић је навео да, при томе, Бајден заобилази раније антисрпске ставове и позива се на вријеме када је као потпредсједник долазио у Београд, истичићи добре односе са српским властима.

Али, додао је Кесић, када Бајден разговара са Бошњацима или Албанцима у САД, подсјећа да је "гурао" наоружавање муслимана или се залагао за бомбардовање Срба.

Према његовој оцјени, ако Бајден побиједи, Србија и Република Српска би требало да преживе перцепцију да је то пораз и Срба, јер се суштински ништа неће промијенити.

Кесић је за "Вечерње новости" истакао да је за Србију веома значајно отварање канцеларије Америчке агенције за развој у Београду, као центра за цијели регион и везу са Вашингтоном, уз оцјену да "вријеме ради за Србију".

Према његовим ријечима, све до Била Клинтона, кандидат за америчког предсједника се увијек појављивао у српској Саборној цркви у Милвокију, да би од деведестих година то замрло, али сада су поново међу Србима активне кампање и републиканског и демократског кандидата.

Српски и амерички публициста Срђа Трифковић сматра да би останак Трампа на мјесту америчког предсједника значио континуитет политике која неће од Срба правити кривце, нити испољавати тежње да се околни народни задовоље на штету Срба.

Побједа Баједна би с друге стране, додао је, била лоша за Србе, јер су у његовом тиму људи који су градили каријеру на србофобији, као што су Ентони Блинкен, затим Николас Бернс, Мишел Флорној, Саманта Пауер и Евелин Фаркас.

Бајденову евентуалну побједу Трифковић види као повратак антируског тона, док би побједа Трампа значила избјегавање нових ратних жаришта.