latinica  ћирилица
18/10/2020 |  10:07 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

КС: Већина просвјетник радника за повратак ђака у клупе од 1. новембра

Већина просвјетних радника у Кантону Сарајево сагласна је да се ученици врате у школске клупе од 1. новембра, показује анкета Самосталног синдиката основног образовања у овом кантону.
Школска учионица - Фото: РТРС
Школска учионицаФото: РТРС

За повратак ђака у клупе изјаснило је 62,5 одсто просвјетних радника, 21 одсто сматра да треба наставити са комбинованим моделом наставе, а 16,5 одсто је мишњења да настава за ученике треба бити онлајн.

Из Синдиката су навели да су спровели тродневно анкетирање у свим основним школама у Кантону, у коме су се просвјетни радници изјашњавали за један од три модела извођења наставе од 1. новембра, с циљем постизања квалитетног образовања у новонасталим околностима.

Резултат анкете потврђује да рачунари не могу замијенити живу ријеч и социјалну интеракцију, као и да наставници и остали радници у школама раде додатне послове, да су радници преоптерећени додатним обавезама, посебно оним који су директно повезани са здравственим и епидемиолошким мјерама.

Из Синдиката су истакли да ће рестрикције и комбинована настава дефинитивно довести до пада квалитета образовања, посебно у сегменту правичности у односу на све ученике.

- Синдикат ће у наредном периоду тражити обезбјеђивање бољих и адекватних услова за рад, не само радника већ и ученика. Императив Синдиката и даље ће бити здравље и безбједност радника и ученика у школама, али ће се о квалитету образовања морати говорити и предузети све што треба - наглашено је из Синдиката.