latinica  ћирилица
18/10/2020 |  11:03 ⇒ 11:04 | Аутор: klix.ba

Неум извукао туристичку сезону, несагледиви губици у Мостару

Туризам у Херцеговини је због вируса корона претрпио огромне губитке које је готово немогуће сабрати, јер су од очекивана два милиона посјетилаца остали без 70 одсто туриста, преноси Кликс.
Неум - Фото: РТРС
НеумФото: РТРС

Директор туристичке заједнице Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) Андрија Крешић за портал Кликс каже да су Мостар и Међугорје претрпили несагледиве губитке.

 Ситуацију је извукао Неум као једини босанскохерцеговачки град на мору који и живи од љетног туризма. 

Иако у ХНК немају јасне показатеље стања ни адекватне системе евиденције, процјењује се да је на подручју читавог кантона остварено свега око 30 одсто планираних посјета.

Крешић каже да је од самог почетка године у Мостару и Међугорју добро кренуло, а онда је појавом вируса корона, увођењем рестриктивних мјера и затварањем граница - све стало.

- Након релаксације мјера су углавном долазили само домаћи туристи, а током јула и аугуста је само Неум донекле извукао ситуацију. Као дестинацију су га открили бројни грађани БиХ, Србије и Црне Горе након што су га одлучили посјетити због компликација на границама и промоције коју смо радили - каже Крешић.

У Мостару се очекивало милион и по туриста, али 70 одсто њих није могло доћи. То је довело до ивице пропасти приватнике и привреднике који су у граду на Неретви уложили огромна средства да би се припремили за најбољу туристичку сезону у историји тог града.