latinica  ћирилица
18/10/2020 |  13:24 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Боливијци бирају предсједника

Боливијци данас гласају на поновљеним предсједничким изборима који би могли одредити њену демократску будућност и донијети повратак социјализма у земљу која се бори са пандемијом вируса корона.

Гласачки листићи, гласачке кутије и други материјали достављени су јуче у пратњи полиције и војске на бирачка мјеста без инцидената, рекли су званичници.

Врховни изборни суд у земљи објавио је касно синоћ да је једногласно одлучио да се не пријављују укупни прелиминарни гласови док се броје гласачки листићи, како би се избјегла неизвјесност која је постојала током прошлогодишњих избора када се дуго чекало на прелиминарне резултате.

Предсједник Савјета за провођење избора Салвадор Ромеро обећао је сигурно и транспарентно званично бројање, што би могло потрајати пет дана, наводи АП.

Кандидату треба више од 50 одсто гласова да би побиједио у првом кругу, односно 40 одсто са предношћу од најмање 10 процентних поена у односу на другопласираног кандидата. Поновно гласање, ако је потребно, биће одржано 28. новембра.

Данас се, такође, гласа за цјелокупну законодавну скупштину Боливије, која броји 136 чланова.

Избори су два пута одлагани због пандемије вируса корона.

Боливија, некада једна од политички најнепромјенљивијих земаља Латинске Америке, доживела је ријетко раздобље стабилности под бившим предсједником Евом Моралесом, првим предсједником земље припадника старосједилаца.

Он је поднио оставку и побјегао из земље крајем прошле године након што је поништена његова наводна побједа на изборима усљед оптужби за превару.

Његовим свргавањем започео је период немира у којима је живот изгубило најмање 36 људи.

- Нови извршни и законодавни лидери Боливије суочиће се са застрашујућим изазовима у поларизованој земљи, коју је опустошио ковид 19, а коче је крајње слабе институције -  саопштила је ВОЛА, организација за заштиту људских права са сједиштем у Вашингтону.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је Боливијце да поштују изборни процес, посебно коначан резултат.