latinica  ћирилица
18/10/2020 |  14:16 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Тегелтија: ММФ нуди најповољније финансијске услове

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је БиХ у овом тренутку потребан нови аранжман са Међународним монетарним фондом, јер се на другим мјестима не могу обезбиједити тако повољни финансијски услови.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Одувијек заговарам да БиХ има аранжман са ММФ-ом, јер када га имате, можете да повлачите финасијска средства у виду кредита, али исто тако можете да имате аранжан у којем средства не узимате, него их имате загарантована, уколико буде потреба за њима - појаснио је Тегелтија.

Говорећи о посјети европског комесара за проширење Оливера Вархељија БиХ, Тегелтија је рекао да је то охрабрујућа порука за све земље западног Балкана, као и економско-инвестициони план чиме је ЕУ јасно ставила до знања да је западни Балкан поново на њеној агенди.

Према његовим ријечима, поруке које стижу из Брисела поново отварају могућност проширења ЕУ.

- Наше је становиште да без западног Балкана ЕУ никада неће бити комплетна и никада се неће завршити тај процес - нагласио је предсједавајући Савјета министара, те додао да је сам економско-инвестициони план веома важан, јер је ЕУ понудила западном Балкану девет милијарди евра и око 20 милијарди евра по другом основу.

Тегелтија је за сарајевски Аваз рекао да онолико колико БиХ буде брзо преговарала, колико брзо буде рализовала пројекте, толико ће средстава из тог плана остати у земљи.

Предсједавајући Савјета министара је нагласио да је за БиХ приоритет да привуче средства овог плана, те да до половине љета наредне године добије кандидатски статус.

Када је ријеч о испуњавању приоритета и обавеза које је ЕУ, кроз Мишљење у мају прошле године ставила пред БиХ, Тегелтија је навео да су они свима јасни и познати.

- У том плану обавеза своју улогу има и Савјет министар, али и друге институције у БиХ, а прије свега парламент БиХ и ентитетски парламенти. Савјет министара ће испунити свој дио обавеза, али сам процес усвајања неких од докумената је много спорији и много тежи да се реализује, јер о неким темама не постоји висок степен сагласности - истакао је он.