latinica  ћирилица
18/10/2020 |  19:27 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

До краја новембра - завршетак санације корита ријеке Лукавац (ВИДЕО)

Годинама је сјеверозапад Семберије трпио штету од поплава, а ријека Лукавац, послије сваке јаче кише, задавала главобоље мјештанима. Проблем би требало да буде ријешен до краја наредног мјесеца, када и владин пројекат заштите од поплава на овом подручју.
Санација ријеке у Лукавацу - Фото: РТРС
Санација ријеке у ЛукавацуФото: РТРС

За санацију корита бујичне ријеке Лукавац у дужини од 12 километара, Влада Републике Српске обезбиједила је 720.000 марака. Пројекат би требало да буде завршен до краја новембра.

- Пројекат садржи чишћење корита, сјечење дрвећа које смета протицајном профилу, чишћење самог дна и уређење обале утврда. Иначе, ријека Лукавац припада бујичним водотоцима и послије сваке велике кише она чини велику штету на парцелама и домаћинствима више пута у току године - рекао је Мирослав Чвргић начелник Одјељења за одржавање водопривредних објеката у ЈУ Воде Српске.

Становништво у селима Вршани и Нови коначно може да одахне.

Бујични Лукавац годинама је био затрпан смећем због немарности појединаца на овом подручју, кажу мјештани, и то је један од разлога због којих је плавио више од 50 домаћинстава.

У посљедњих пет година Влада Републике Српске за пројекте "Заштита становништва од поплава" на подручју Семберије обезбиједила је 50 милиона марака. Низ водотока је реконструисано и уређено. Биће грађен Дрински насип, а истовремено надлежни почињу и санације бујичних водотока. Лукавац је први у том низу.