latinica  ћирилица
18/10/2020 |  19:29 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Успјешно представљење херцеговачких винара у Италији (ВИДЕО)

Херцеговачки винари и виноградари успјешно су се представили италијанским сомелијерима и одшкринули врата свјетске винске елите. Након презентације у Милану прије почетка пандемије, услиједила је нова у Тренту. Представило се пет требињских винарија, уз подршку организације "Slow food". Побрали су и више него позитивне критике.
Винари у Италији - Фото: РТРС
Винари у ИталијиФото: РТРС

Херцеговина, земља вина и виноградара, са дугом традицијом узгоја, карактеристична по аутохтоним сортама- жилавком, вранцем, али и неким заборављеним, небрушени је бисер, сматрају врсни енолози свјетског гласа. Планетарно непозната, недовољно је истражена и презентована у свјетским круговима, сматра италијанска сомелијерка Адриана Лићардело, која је уз подршку "Slow food" организације организовала представљање пет требињских винарија у Милану и Тренту.

- Оно што ме импресионирало, а и моје колеге, је значајан квалитет производње вина у регији Херцеговине, који има хиљдугодишњу традицију, али чија се модерна енологија развија тек посљедњих 15- 20 година. Постоји сличност са италијанским винима, и ријеч је о веома добрим винима - рекла је Лићардело.

Презентације попут ове шанса су за мале, али и велике произвођаче, етаблиране на домаћем тржишту. Иако се посљедњих година ради много на презентацији Херцеговине као винске регије, ефекти још нису потпуни, а шансе за позиционирање на свејтском тржишту иако велике, недовољно су искоришћене.

- Херцеговина непозната регија винска у свијету, јер је свијет засићен интернационалним сортама, па кад се појавимо са жилавком и са вранцем нашим њима непознатим одушевљени су и то је велика прилика јер сви су жељни нечега новог - истакла је Милица Анђелић из винарије "Анђелић" Требиње.

Први пут међу врсним познаваоцима квалитетних вина нашла се и посебна купажа из породичног подрума Руњевац. Јово Руњевац, заљубљеник у аутохтоне, помало заборављене сорте, већ тридесет година покушава да их сачува и понуди нешто ново.

- У Италију донијети вино и да га неко прихвати доста је тешко. Они су велики познаваоци вина. Први пут сам био на тој презентацији и запањен сам реакцијама - невео је Руњевац.

Била је ово презентација не само винарија, него и цијеле Херцеговине, туристичких потенцијала регије, специфичности динарског крша, које су сагледане кроз призму богате гастро- ено понуде.

- У плану је презентација у Ломбардији. То је сигнал и да схватимо да се можемо јавити директно свјетским удружењима сомелијера, и храна и вино, потребно је промовисати по свијету - каже Гордана Радовановић из "Slow food" Требиње.

Неки подаци говоре да је овдје вино прављено још у доба Римљана. Квалитетом херцеговачке жилавке били су задивљени и на аустрограском двору, а посљедње двије деценије винска прича почиње да се захуктава. Врата свијета су одшкринута, а капи херцеговачког крша, захваљујући свим карактерситикама и посебностима, имају потенцијал да засијају, раме уз раме с познатим француским, италијанским и другим винима.