latinica  ћирилица
18/10/2020 |  19:31 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

К.Дубица: Поново отворен ГП са Хрватском (ВИДЕО)

Гранични прелаз са Хрватском у Козарској Дубици поново је отворен. За сада границу, могу да прелазе само лица са малограничном пропусницом. Из локалне власти најављују да би прелаз ускоро требало да буде отворен и за међународни саобраћај.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

За Љиљану Суботић, запослену у Дому здравља у Козарској Дубици, протеклих шест мјесеци, колико је гранични прелаз био затворен, било је, каже, веома тешко. Она живи с друге стране границе, у Хрватској Дубици.

- До посла ми треба 15 минута, а овако морам да идем около и треба ми 60 километара - каже Суботићева.

Осим лица које раде у једној, а живе у другој земљи, право на малограничну пропусницу имају и они који посједују имовину с друге стране границе. Босиљка Чокрлић живи у Козарској Дубици, а дио имовине јој је у Хрватској.

Гранични прелаз затворен је почетком пандемије. Поново је отворен након иницијативе челних људи Козарске и Хрватске Дубице, али само за погранични саобраћај. У Козарској Дубици кажу да је у току процедура да прелаз буде отворен и за међународни саобраћај. То значи слободан прелезак за све грађане са важећим путним исправама, не само за оне са малограничном пропусницом.

- Траже људи и са Хрватске и са наше стране, а у финансијом смислу значи добар пазар на годишњем нивоу, јер Хрватска и њихови грађани, који су долазили овдје су остављали преко милион евра промета на нашим просторима. То се прије свега односи на куповину горива, цигерате, кућних потрепштина, намирница, јер је то код нас све јефтније - нагласио је Раденко Рељић начелник општине Козарска Дубица.

У Козарској Дубици очекују да гранични прелаз до краја мјесеца буде отворен и за међународни саобараћај. Кажу да је покренута инцијатива да буде дозвољен и транспорт робе, али да ће та процедура трајати најмање пола године.