latinica  ћирилица
18/10/2020 |  21:13 | Аутор: СРНА

Баку и Јереван константно игноришу позиве на прекид ватре

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изразио је жаљење због чињенице да су Јерменија и Азербејџан више пута игнорисали позиве међународне заједнице да прекину непријатељства у Нагорно-Карабаху, рекао је данас његов портпарол Стефан Дужарик.

Гутерес је осудио све нападе на насељена подручја, те навео да је трагичан губитак живота цивила, укључујући и дјецу, од посљедњег напада 16. октобра на град Генџе потпуно неприхватљив, као и неселективни напади на насељена подручја било гдје, укључујући Степанакерт и друга мјеста у и око непосредне конфликтне зоне Нагорно-Карабаха.

- Генерални секретар дубоко жали што двије стране стално игноришу позиве међународне заједнице да одмах зауставе борбе. Као што је поново нагласио у најновијим позивима министрима спољних послова Јерменије и Азербејџана, обје стране имају обавезу према међународном хуманитарном праву да непрестано воде рачуна о заштити цивила и цивилне инфраструктуре у вођењу војних операција - наводи се у саопштењу.

Шеф УН очекује да се сукобљене стране у потпуности придржавају обавеза према недавном хуманитарном примирју и одмах наставе суштинске преговоре под покровитељством Групе Минск Организације за европску безбједност и сарадњу /ОЕБС/.

Борбе на контактној линији у Нагорно-Карабаху трају од 27. септембра, а Јереван и Баку међусобно се оптужују за почетак сукоба и кршење примирја.