latinica  ћирилица
19/10/2020 |  08:16 ⇒ 08:17 | Аутор: СРНА

Коловози суви, смањена видљивост због магле

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и ФБиХ одвија по сувим коловозима, на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз, а у котлинама и дуж ријечних токова мјестимично смањена видљивост због магле.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

Због вангабаритног превоза на дионици међуентитетска линија Леденице - Црквине - гранични прелаз Шамац саобраћај је успорен, па из АМС апелују да возачи буду максимално опрезни и да поштују упутства лица из пратње.

У току су радови на дионици магистралног пута Црквина - Модрича један, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја.

У току су радови на дионици магистралног пута Модрича два - граница Републике Српске/Федерације БиХ, на подучју општине Модрича, због чега долази до измјене у одвијању саобраћаја.

На дионици магистралног пута Заблеће - Чађавица измијењен је режим одвијања саобраћаја због радова на санацији клизишта.

Саобраћај је у тунелу "Драгорај" на овој дионици пута обустављен и преусмјерен на обилазницу у непосредној близини тунела.

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука/Ребровац/ - Челинац у мјесту Врбања.

Саобраћај се одвија једном траком наизмјенично сваким даном од 7.00 до 17.00 часова и возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас измијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

На снази је потпуна обустава саобраћаја на мосту Горња Вијака један и возила се преусмјеравању на регионални пут.

Због радова на магистралном путу Каракај два - Дрињача измијењен је режим одвијања саобраћаја, па из АМС моле возаче да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на дионици регионалног пута Шековићи - Доње Цапарде измијењен је режим одвијања саобраћаја и возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

На магистралном путу у Власеници измијењен је режим у одвијању саобраћаја за вријеме извођења радова на изградњи пословног објекта, па возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на магистралном путу Дрињача-Милићи-Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току је реконструкција регионалног пута Тедин Хан – граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/ због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Из АМС возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

У току је изградња мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Љубиње - Требиње, због радова саобраћај се одвија успорено.

Због радова на постављању интелигентних транспортних система /ИТС/ измијењен је режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка – Бањалука, а за вријеме извођења радова саобраћај је регулисан привременом сигнализацијом.

У току су радови на модернизацији система јавне расвјете у граду Приједору на магисталним и регионалним путевима.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Јоховац-Руданка.

На истом магистралном путу, али на дионици Модрича један - Вукосавље /Јакеш/
- Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, због радова на коловозу измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево - Градачац у мјесту Турић Просјек повремене су обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току су радови на регионалном путу Шипово - граница Републике Српске/ФБиХ /Ново Село/, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Возаче из АМС моле да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су у времену од 7.00 до 17.00 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и моста, због чега се саобраћај одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

У Федерацији БиХ због радова на дионици ауто-пута у смјеру Тарчин - Лепеница затворени су тунели "Вис", "25. новембар" и "Граб". За вријеме радова возила саобраћају супротним тунелским цијевима, у двосмјерном режиму саобраћаја.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу "Јасен" на путу Прозор - Јабланица. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Због радова на мосту преко ријеке Дрине у Горажду саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

На дионици магистралног пута Немила - тунел "Врандук", због извођења неопходних радова на градилишту будућег ауто-пута, обуставља се саобраћај од 00.30 до 5.00 часова.

За вријеме обуставе путничка возила користе локалну обилазницу, док возила тежа од 7,5 тона користе алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче - Завидовићи - Олово - Сарајево.

Радови су у току и на дионицама Травник - Витез /Нова Била/, Олово - Кладањ /Оловске Луке/, Ступари - Живинице, Шићки Брод - Орашје, Маглај - Добој, Ливно - Каменско и Дрвар - Босанско Грахово.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.

На граничном прелазу Хум није дозвољен улазак у Црну Гору, док је гранични прелаз Делеуша од раније затворен због радова.

На граничном прелазу Метаљка, на путу Чајниче - Пљевља могућ је улазак у Црну Гору у времену од 7.00 до 19.00 часова.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

Србија је отворила своје граничне прелазе са БиХ без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.

Грађани БиХ могу ући у Србију у транзиту кроз Хрватску не дужем од 12 часова, без теста на вирус корона.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар /ПЦР/ тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар, "Елиса" или "Ецлиа" тест стар максимално 72 часа.

Дјеца до пет година не морају имати урађен један од тих тестова како би ушли у Црну Гору.