latinica  ћирилица
19/10/2020 |  09:43 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Изложбом "Мостарски круг" завршене Шантићеве вечери поезије

Изложбом документарне грађе под називом "Мостарски књижевни круг" аутора Златка Сердаревића, у Владичином двору у Мостару завршене су овогодишње, 101. "Шантићеве вечери поезије".
101. Шантићеве вечери поезије - Фото: РТРС
101. Шантићеве вечери поезијеФото: РТРС

Изложба на 12 панела приказује активности групе мостарских књижевника и пјесника који су ангажманом на списатељском и издавачком раду, сарадњом са низом познатих књижевника из цијеле регије, Мостар на крају 19. и почетком 20. вијека сврстали у највеће културне центре на ширем простору.

- Овом скромном изложбом покушавам пружити бар назнаке колосалног и импресивног дјела на пољу културе које је једна изврсна генерација остварила крајем 19. и почетком 20. вијека и има циљ да нас подсјети на то славно доба - рекао је синоћ Сердаревић.

Он је навео да је то била златна генерација Мостараца која је тај град повезала са Европом и уздигла га на највиши ниво који је у културној историји града забиљежен.

Сердаревић је навео да је концепција изложбе замишљена тако да фрагментарно и лапидарно прикаже само један мали дио од оног пута који је овај мостарски књижевни круг прошао, од младих дана, па све до њиховог стасавања у велике књижевнике и пјеснике.

- Ово је само једна иницијација колико би требало тога изложити да се у потпуности представи све што су они урадили. Тај период Шантића, Ћоровића, Дучића, Шоле и Ђикића представља најблиставији дио културне историје града Мостара - рекао је Сердаревић.

Изложбу "Мостарски књижевни круг" отворио је академик Данило Марић, који је нагласио да свака генерација има по два-три Мостарца који се памте, а да је један од њих сигурно Златко Сердаревић, који стиже до сваког мостарског кутка од значаја.

Он је нагласио да Сердаревић посједује велику архиву и документарну грађу од огромног значаја за Мостар.

Марић је навео да ова изложба, документарном грађом и фотографијама, свједочи о стасавању и раду једне генерације мостарских културних посленика који су успјели достићи врх пирамиде књижевног и пјесничког стваралаштва, чиме су Мостар издигли и сврстали у ранг културне метрополе балканске регије.

Овогодишње "Шантићеве вечери поезије" у Мостару одржане су од 11. до 18. октобра уз разне садржаје и богат културни програм.

Сања Бјелица Шаговновић, вршилац дужности предсједника мостарског Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", рекла је да су организатори веома задовољни одржавањем манифестације.

- Имали смо изложбе, пјесничке вечери, представљање књига, предавања, три вечери биле су посвећене Алекси Шантићу, а додијељене су и `Просвјетине` стипендије `Владимир Ћоровић`, коју је ове године добило 75 ученика и студената - навела је Шаговновићева.

Она је истакла да је у оквиру манифестације почела и "Просвјетина" школа српског језика, историје и културе, а коју похађају српска дјеца која немају ту могућност у наставном плану и програму Херцеговачко-неретванског кантона.

- Јако смо задовољни како је протекла овогодишња манифестација и захваљујем свима који су нам дали подршку и који су посјетили `Шантићеве вечери поезије` - додала је Шаговновићева.