latinica  ћирилица
19/10/2020 |  12:48 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Забрана рада за 11 угоститељских објеката

Надлежни инспектори су протеклог викенда изрекли мјеру забране рада у трајању од седам дана за 11 угоститељских објеката у Републици Српској, јер је утврђено да се нису придржавали заштитних мјера у циљу спречавања и сузбијања заразних болести, саопштено је из Инспектората Српске.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Законом о допуни закона о заштити становништа од заразних болести дато је овлашћење надлежним инспекторима да правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга забране рад уколико утврде да се у објекту у којем се обављају дјелатности не спроводе заштитне мјере, које се односе на физичку дистанцу, окупљање у групама већим од прописаних и ограничено радно вријеме.

- Допунама закона, које су ступиле на снагу прошле седмице, дефинисано је да се забрана рада први пут изриче на период од седам дана, а у случају да правно лице или предузетник понови неправилност, забрана се изриче у трајању од 15 дана - појашњава се у саопштењу.

У сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе, наводе из Инспектората, протекле седмице је извршено укупно 797 инспекцијских контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, те су у 15 случајева субјекти затечени у прекршају, због чега су им изречене и казне у износу од 11.000 КМ.

У оквиру спровођења наведених мјера у протекла четири мјесеца извршено је више од 17.600 инспекцијских контрола у којима су до сада изречене казне у укупном износу од око 285.000 КМ.

Из Инспектората још једном позивају привредне субјекте да се придржавају прописаних мјера и да се не излажу ризику изрицања мјере забране рада, јер ће инспекција и у наредном периоду наставити са појачаним надзором на терену, посебно у угоститељским објектима у вечерњим сатима.

У саопштењу се наглашава да је заштита јавног здравља приоритет у односу на интересе појединаца и свако неодговорно понашање биће строго санкционисано.

- Епидемиолошка ситуација у Републици Српској неповољно утиче на услове пословања и стање у привреди. Уколико као друштво желимо превазићи ову ситуацију са што мање посљедица, морамо се понашати одговорно као појединци, јер тренутно лична одговорност и дисциплина представљају једини лијек против вируса корона - наводе из Инспектората.

Из Инспектората наглашавају да здравствена заштита становништва, исплате плата и социјалних давања не смију бити доведени у питање, а повећање броја обољелих, оптерећеност здравствених установа и удари које привреда трпи посљедњих пола године представљају озбиљан ризик и за наредни период.

- Имајући у виду да је вирус корона присутан у популацији, да је епидемиолошка слика погоршана, апелујемо на грађане да се досљедно придржавају превентивних мјера. Највећи ризик су окупљања грађана, непоштовање мјера физичке дистанце и ношења заштитне маске, због чега долази до повећаног ризика и ширења обољења изазваног вирусом корона - наводе у Инспекторату Српске.