latinica  ћирилица
19/10/2020 |  14:58 ⇒ 14:59 | Аутор: Агенције

Евролига мијења правила: Три одгађања меча, а онда 20:0

На састанку челника Евролиге донијето је ново правило, тачније промијењено је оно које се тицало случаја да неки тим не може да игра утакмицу када има превише играча заражених вирусом корона.

Посебно правило је говорило да ако екипа нема осам играча са којима би могла да игра утакмицу онда губи меч службеним резултатом 20:0. што се десило у неколико ситуација: Зенит није могао да игра мечеве у Шпанији са Басконијом и Валенсијом, док Асвел није играо са Панатинаиксом и Звездом.

Са друге стране Химки је скупио екипу и одиграо утакмице са Реалом и Басконијом минуле седмице и обје је изгубио, а те мечеве је играо са неколико јуниора.

Ипак сада је правило промијењено па ће у слуачју да је тим у изолацији због позитивних случајева вируса корона или у случају да нема довољан број играча на располагању ипак моћи да одигра утакмицу.

Ново правило каже да једна утакмица може да се одлаже три пута, у случају да постоји расположиви датум да се меч одигра. 

Уколико нема простора у распореду и уколико је утакмица три пута одгађана, онда клуб који је први пут био спријечен да игра губи меч резултатом 20:0. Утакмице се одлажу само до одређеног датума, па тако у Евролиги постоји могућност да се утакмице играју до 13. априла.