latinica  ћирилица
19/10/2020 |  15:09 ⇒ 15:12 | Аутор: Index.hr

Аустрија пооштрава мјере

Због повећаног броја новозаражених Аустрија од петка уводи строже мјере против ширења вируса корона које се прије свега односе на правила о окупљању, саопштила је Влада у Бечу у понедјељак.
Аустрија-граница (Фото: br.de) -
Аустрија-граница (Фото: br.de)

- Ми смо свјесни да су ове мјере непопуларне, али су неопходне - рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц након састанка Владе.

Курц је објаснио да ће сљедећи мјесеци захтијевати од свих грађана Аустрије напоре како би се контролисало ширења вируса.

- Што смо сложнији и што више појединаца буде поштовало мјере, то ћемо боље проћи кроз ову фазу - рекао је Курц.

Курц је додао да ће се Аустрија, ако се не заустави тренд раста броја новообољелих, суочити с бројем од 6.000 новозаражених дневно.

- Ми морамо учинити све како бисмо спријечили ново затварање - закључио је аустријски канцелар представљајући строже мјере.

Нове мјере које ступају на снагу се односе на окупљање особа у затвореном и отвореном простору. Тако је убудуће дозвољено окупљање највише шест особа у затвореном простору те 12 на отвореном.

То вриједи и за угоститељске објекте, при чему ће ресторани и гостионице с више од 50 сједећих мјеста морати донијети посебан сигурносни концепт.

Одлуке о ограничењу радног времена угоститељских објеката, о чему се протеклих дана расправљало, остављене су на избор појединим савезним земљама које могу реаговати овисно о развоју ситуације.

Од овог правила су изузете сахране гдје је број окупљених и даље ограничен на 500 особа.

Професионално организована окупљања у затвореном су ограничена на 1.000, а на отвореном на 1.500 особа.

Од петка, поред досадашњих мјера ношења маске, држања размака и хигијенских правила, вриједе и построжени концепти у установама у којима бораве осјетљиве групе становништва попут старачких домова.

- Више нема посјета без најава а предвиђене су и здравствене провјере попут мјерења температуре - рекао је министар здравства Аустрије Рудолф Анхобер.

Анхобер је истовремено одбацио наводе по којима се ради о изолацији оваквих установа.