latinica  ћирилица
19/10/2020 |  15:47 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Договорена корекција одређених мјера - вратити маске на отвореном

На састанку, који је данас у Бањалуци сазвао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић договорено је да ће Републичком штабу за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, бити упућене одређене препоруке по питању обавезујућих мјера, с циљем заштите здравља грађана, као и економске ситуације у Републици Српској.
Састанак у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак у БањалуциФото: РТРС

На састанку је разговарано о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, с освртом на погоршање епидемиолошке ситуације и повећан број грађана код којих је тестирањем потврђено присуство вируса корона, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Оцијењено је, да је у посљедњих неколико дана, дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, те да би требало приступити кориговању одређених мјера, с циљем заштите здравља становништва и економске ситуације у Републици Српској.

На састанку је истакнуто да се апелује на грађане да максимално поштују превентивне мјере и своје понашање ускладе са обавезујућим мјерама, а која се односе на ношења маски у затвореном простору и на отвореном простору, уколико није могуће одржати физичку дистанцу од два метра, а у складу са упутством Инсититута за јавно здравство Републике Српске, затим дезинфекције простора и избјегавање свих јавних окупљања.

Такође, на састанку је истакнуто да је у сузбијању ширења пандемије вируса корона од изузетне важности одговорно понашања сваког појединца, те се апелује да се избјегавају окупљања и да се предстојећи празници обиљежавају у кругу домаћинства и са најужим члановима породице.

Наглашено је да ће у циљу заштите здравља људи и рада привреде у Републици Српској бити појачане мјере контрола и надзора, те поштовања и придржавања прописаних мјера и да ће уколико буде забиљежено њихово непоштовање, бити примијењене све законске казнене одредбе.

Указана је потреба да се Републичком штабу упуте препоруке по питању доношења мјера ношења маски на отвореном простору, да се рад у услужним дјелатностима одвија према препорукама, а које се доносе на дозвољен број људи у затвореном простору према њиховој квадратури, уз поштовање мјера ношења маски, физичке дистанце од два метра и дезинфекције руку и простора, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Такође, указано је на потребу да се размотре могућности прерасподијеле радних задатка и омогући да се одређени послови обављају од куће.

Констатовано је да тренутна епидемиолошка ситуација у заједници нема утицај на одвијање наставе у свим школама у Републици Српској, али да ће се ситуација наставити пратити.

Такође, Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске задужено је да затражи извјештај из сви локалних штабова по питању предузимања контроле и поштовања мјера, с циљем спречавања ширења вируса корона у заједници.

Састанку су присуствовали министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић и генерални секретар Владе Српске Синиша Каран.

Састанку су присуствовали и генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић, директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић, вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић, специјалиста епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јелена Ђаковић Девић и помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић.