latinica  ћирилица
19/10/2020 |  16:02 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Пословна зона Вијака - пун погодак (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је Пословна зона Вијака у Прњавору, у којој производне погоне има већ неколико предузећа, пун погодак и да је ова локална заједница одлично искористила чињеницу да ће тим подручјем пролазити ауто-пут.
Прњавор: Цвијановић у предузећу "Вели" - Фото: РТРС
Прњавор: Цвијановић у предузећу "Вели"Фото: РТРС

Цвијановић је након посјете предузећу Д Вели, које се бави производњом заштитних чизама, рекла да је задовољство видјети овакав привредни капацитет који запошљава 86 људи са намјером да тај број буде много већи, са препознатљивим производом који налази своје мјесто на глобалном тржишту јер су присутни на свим континетима.

- Они су истовремено наишли на подршку локалних власти, које исту подршку имају од републичке власти, да бисмо могли да запошљавамо људе и мијењамо привредни амбијент. Пуна подршка свакоме ко има овакву иницијативу и ко жели да у сарадњи са Владом Републике Српске и другим републичким институцијама јача своју локалну заједницу - поручила је предсједница Српске.

      Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Добила сам на поклон чизме. Нису бијеле, али ће послужити сврси. :) Посјета прњаворској фирми "The Welly", чије чизме се носе од Аустралије до Америке.

Објава коју дели Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic) дана 19. Окт 2020. у 6:31 PDT

Она је напоменула да је иницијатива начелника општине Прњавор о пословној зони на Вијаци почела у вријеме док је она била предсједница Владе Српске.

- Заједно смо рјешавали питање земљишта, уређење одређених односа, али смо били свјесни чињенице да ће ауто-пут знатно промијенити привредну понуду на територији свих општина кроз које пролази ауто-пут. Прњавор је то одлично искористио - рекла је Цвијановић.

Фото: РТРС

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш истакао је да је Влада Републике Српске власништво над више од 120.000 хектара земљишта на локацији садашње пословне зоне пренијела на општину Прњавор.

- Минимална вриједност тог земљишта је око 24 милиона КМ, што је огромна предност општине Прњавор. Уз изградњу ауто-пута добили смо нову развојну перспективу. Измјеном скупштинских одлука, успјели смо да створимо привредницима повољно пословно окружење - рекао је Томаш.

Он је прецизирао да је земљиште у складу са законом прометовано по цијенама шест до седам пута нижим од тржишне с циљем да се помогне привредницима, а да је стопа пореза на непокретности смањена на најнижи могући ниво.

Фото: РТРС

Томаш је рекао да у Пословној зони Вијака тренутно има седам привредних субјеката који су купили веће плацеве.

- Фирма Д Вели купила је 30.000 метара квадратних земљишта, а на око 10.000 метара квадратних земљишта помоћ општине је била виша од 100.000 КМ - навео је он.

Томаш је нагласио да ово предузеће има извоз у вриједности од око 10 милиона КМ, те да је у посљедња два мјесеца запослило додатни број радника.

Фото: РТРС

Директорка фирме Д Вели, Дајана Смиљић, рекла је да се ово предузеће бави производњом заштитних чизама, да годишње произведе око милион пари обуће, а око 90 одсто производа извозе широм свијета.

Она је напоменула да од појаве вируса корона нису имали негативних посљедица на процес производње и да су све вријеме радили у стопостотном капацитету.

Фото: РТРС