latinica  ћирилица
19/10/2020 |  18:29 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Лоше стање у правосуђу препрека на путу БиХ ка ЕУ

Чланови Привремене истражне комисије Представничког дома ПС БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ упозорили су на чињеницу да је потреба за формирање Комисије проистекла из лошег стања у правосуђу БиХ, које, како су нагласили, представља највећу препреку на путу БиХ ка чланству у ЕУ.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Чланови Привремене истражне комисије одржали су данас видео-састанак са предсједавајућим Партнерства за демократију Представничког дома Конгреса САД конгресменом Давидом Прајсом, на којем је учествовао и амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Чланови Привремене истражне комисије упознали су конгресмена о раду Комисије, за коју је оцијењено да представља примјер успостављања стварног и ефикасног парламентарног надзора у ПС БиХ.

Чланови Комисије захвалили су конгресмену и амбасадору за значајну помоћ и подршку којуу пружају раду овог парламентарног тијела, те истакли да су, и поред опструкција са којима су се суочили, успјели да обезбиједе значајан ниво сарадње представника правосудних институција, као и озбиљну пажњу и подршку јавности у БиХ.

С тим у свези, изразили су увјерење да ће Комисија испунити своје задатке и циљеве и да ће у извјештају предложити најбоља рјешења чија ће примјена омогућити грађанима БиХ да имају независне, непристрасне и ефикасне правосудне институције.

Конгресмен Прајс је, изражавајући задовољство успостављањем комуникације са представницима ПС БиХ и члановима Привремене истражне комисије, поздравио напоре да се у БиХ успостави парламентарни надзор над правосудним институцијама.

Он је са члановима Комисије подијелио дио свог богатог искуства у процесу парламентарног надзора, истичући потребу за успостављањем институционалног и нестраначког приступа као најбоље основе за дјелотворне парламентарне истраге и надзор.

Конгресмен је понудио и помоћ и сарадњу Конгреса САД, с циљем капацитирања за вршење парламентарног надзора и примјену постојећих законских прописа у овој области.

Нелсон је, истичући да ће САД наставити да пружају пуну подршку развоју демократских процеса у БиХ, захвалио конгресмену за учешћу на овом састанку, те изразио наду да данашњи састанак представља почетак партнерства Конгреса САД и ПС БиХ, посебно у области парламентарног надзора.