latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:12 ⇒ 20:42 | Аутор: Агенције

Пет деценија касније српски филм опет у Кини

Највећи кинески фестивал умјетничког филма у протеклих недјељу дана приказује ретроспективу под називом Нови југословенски филм - Српски нови филм.
Кина - ретроспектива српског филма (фото: FCS Promo) -
Кина - ретроспектива српског филма (фото: FCS Promo)

На 4. Међународном филмском фестивалу Пињао (ПИИФФ), приказано је девет филмова српске кинематографије, насталих прије скоро пет деценија.

Двије године су биле потребне за састављање програма, који ће бити и платформа за "цртање мапе новог таласа покрета на глобалном нивоу" за савремену кинеску публику.

ПИИФФ - одржан у старој фабрици дизел мотора, у тврђави која датира из 1370. године - први пут је постављен 2017. године и све више привлачи публику младих филмских стваралаца и љубитеља филма из Пекинга, јер првенствено приказује прве или друге филмове редитеља, произведене у Кини и шире.

Оно што је мало позната чињеница - изван кругова тврдокорних синеаста - јесте да везе између југословенског / српског и кинеског филма сежу дубоко, још од приказивања филма "Валтер брани Сарајево" (1972) - партизанске епопеје у режији Хајрудина Крвавца, у којој је Велимир Бата Живојиновић́ у главној улози. Филм је постао толико популаран након приказивања да је лансирана марка пива - названа "Валтер" према главном јунаку - а када је Живојиновић́ преминуо, у 82. години, 2016. године, био је хваљен у државним медијима.

На 4. Међународном филмском фестивалу у Пињау, српски редитељ Иван Икић освојио је, као најбољи редитељ по оцјени жирија, награду "Роберто Роселини". Награда му је припала за режију филма "Оаза" који је премијарно приказан и награђен на Венецијанском филмском фестивалу.

- Посебна ми је част што награда носи име Роберта Роселинија и што је ове године на фестивалу приказана ретроспектива југословенских филмова из шездесетих година који су изузетно утицали на мене и мој рад. Марко Милер, умјетнички директор фестивала, био је наш први гледалац, тада још увијек, незавршеног филма и његова подршка и позив на фестивал су били велико охрабрење да смо на правом путу - рекао је Икић.

На програму "Нови југословенски филм – Српски нови филм" приказан је и филм "Празник" Ђорђа Кадијевића (Гозба) из 1967. године.

Стигли су и извјештаји да је кинеска публика пронашла додирне тачке између филмова у ретроспективи и филмова кинеских филмских стваралаца који су се појавили послије 1990. године.