latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:35 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

У Универзитетску болницу Фоча уложено више од 16 милиона КМ (ВИДЕО)

У Фочи је у току реализација пројеката вриједних скоро 18 милиона марака које финансира Влада Републике Српске. Модернизација Универзитетске болнице Фоча, надоградња и пројекат енергетске ефикасности Медицинског факултета, асфалтирање саобраћајница, улагања су која ће бити завршена у овој и крајем сљедеће године.
Фоча: Зора Видовић - Фото: СРНА
Фоча: Зора ВидовићФото: СРНА

Општини Фоча за стабилизацију буџета у вријеме пандемије вируса корона Влада Српске помогла је са 650.000 КМ. Очекују и подршку пројектима развоја привреде у дрвопрерађивачким погонима, финализацији производа и туризму, као и обнови регионалних и магистралних путева. 

Радисав Машић, начелник општине Фоча, истиче да су поред тога добили помоћ за једну значајну инвестицију - саобраћајницу између два гробља чија је вриједност око 500.000 КМ.

Улагање више од 16 милиона марака у Универзитетску болницу Фоча омогућило је опремање поликлинике. У току је обнова павиљона и изградња и опремање четири нове операционе сале, ангио сале, радиолошке дијагностике и свих болничких одјељења.

- Крајем 2021. ово би требало да буде једна савремена болничка установа као наставна база медицинског факултета која ће у потпуности да задовољи све стандрде - истакао је Радмил Марић, директор Универзитетске болнице Фоча.

Наставно-научне стандарде за 1.500 студената на три циклуса студија подижу и на Медицинском факултету. Влада Српске обезбиједила је 600.000 марака за пројекат енергетске ефикасности, док је надоградњу трећег спрата, у вриједности од 250.000 марака, финансира факултет и Општина Фоча. За опремање ће требати око пола милиона марака.

- Оно што нам тренутно недостаје јесте сређивање унутрашњости зграде. Добили смо обећање да ће Влада Српске учествовати у завршетку овог пројекта - нагласио  је Дејан Бакоњић, декан Медицинског факултета Фоча.

Зора Видовић, министарка финансија републике Српске, истакла је да ће Влада засигурно порепознати све ове добре резултате и да ће обезбиједити средства за опремање овог спрата.

Све видљивији у свјетској академској заједници је и Православни богословски факултет. Протојереј-ставрофор Владислав Топаловић, декан Православног богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи, нагласио је  да је овај факултет, прије свега, идентитетска институција српског народа у Српској и БиХ и да су наишли на велико разумијевање. 

-  Фоча треба да добије статус града јер овај факултет и ова болница то и обезбјеђују Фочи. То у наредном периоду морамо завршити - истакла је Видовићева.

Министарка финансија посјетила је и општину Ново Горажде, гдје је са начелницом Милом Петковић разговарала и развојним улагањима.