latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:36 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Са Хрватском договорена реконструкција моста Брчко-Гуња (ВИДЕО)

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић и градоначелник Дистрикта Брчко Синиша Милић, разговорали су о реализацији пројекта реконструкције постојећег моста Брчко-Гуња. Посјета Митровића Дистрикту је у циљу реализације Споразума о реконструкцији и одржавању мостава између Хрватске и Босне и Херцеговине.
Митровић и Милић на мосту Брчко – Гуња - Фото: СРНА
Митровић и Милић на мосту Брчко – ГуњаФото: СРНА

Како је истакао Митровић, са Хрватском страном је већ договорено да међу приоритетним реконструкцијама мостова буде мост који спаја Нови Град и Двор, као и мост Брчко-Гуња.

- Велики заначај за Брчко, али и са друге стране Хрватску, је да овај мост ставимо у функцију за превоз роба. Имамо Луку Брчко, имамо привредне субјкете који су наслоњени на Брчко, тако да је то изузетно значајно. Постоји интерес и Међународне заједнице да овај мост профункционише за робни саобраћај - рекао је министар Митровић.

На мосту Брчко-Гуња већ је обустављен теретни транспорт и то наноси материјалну штету и привредницима и граду Брчко. За скори почетак реалзиације пројекта реконструкције моста Брчко-Гуња, охрабрује чињеница да ће у овом граду у наредних десет дана бити одржан састанак са представницима Владе Хрватске, ресорног минстарства у БиХ и дистрикта Брчко.

- Ово је гранични прелаз и захтијева с једне стране координацију заједничких иниституција БиХ, а са друге стране Републике Хрватске. И у том смислу смо охрабрени оваквим приступом министра Митровића, будући да су они ставили на распологање и своје ресурсе захвљујући и контактима, који су вођени са званичницима Хрватске приликом посјете члана Предсједништва Милорада Додика и активности самог Министарства - изјавио је градоначелник Дистрикта Брчко.

У Брчком је разговорано и о ревитализацији Луке Брчко, која је од Европске банке за обнову и развој добила средства за реконструкцију. Надлежно министарство ће почети са активностима око деминирања обале Саве, како би се могло приступити реализацији пројекта уређења корита ријеке Саве и њеног пловног пута.