latinica  ћирилица
20/10/2020 |  09:15 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Подијељена традиционална признања "Бдење Јакова Орфелина"

Традиционална манифестација Филмско бдење која је покренута 2007. године у Сремским Карловцима, одржана је по 14. пут, од 16. до 19. октобра ове године, али у он-лајн форми.
Филмско Бдење душе - Фото: илустрација
Филмско Бдење душеФото: илустрација

У недјељу, 18. октобра организатори су окупили један број аутора (који су имали могићност да дођу) и симболично одржали једну пројекцију за публику.

Том приликом су подијељена и традиционална признања "Бдење Јакова Орфелина".

Овогодишњи добитници су: Милана Мајар из Бањалуке за филм "Дијадем", Небојша Илић из Власотинаца за филм "Грочанске приче", Бошко Милосављевић и Милан Кићевац из Београда за филм "Трагови сведока", Емилија Лилић и Милоје Нешић из Пирота за филм "Прича о вишњи" и Биљана Марић и Бранко Лазић из Бањалуке за филм "Нема хероја без маске".

Приликом симболичног окупљања организатора и аутора у Сремским Карловцима, почасно је приказан филм "Дневник ратног хероја"  Синише Грабежа из Бањалуке (продукција из 2012.) у знак сећања нахуманост др. Миодрага Лазића из Ниша, који је као хирург-добровољац учествовао у рату у БиХ од 1992. до 1995, а који је ове године био прва жртва међу медицинским радницима у борби против вируса Ковид 19.

Као посебан прогам приказан је и управо завршен мини филм "Мој град у свему нај" аутора Јакова Попова у продукцији "Студија Дом", Сремски Карловци.

Извор:udruzenjekoreni.rs