latinica  ћирилица
20/10/2020 |  09:24 ⇒ 09:25 | Аутор: ТАНЈУГ

У Хрватској прекид испоруке лијекова за 75 одсто болница

Предсједник удружења веледрогерија при Хрватској привредној комори Томислав Кулић саопштио је да веледрогерије данас обустављају испоруку лијекова за 75 одсто болница због великих дуговања.
Лијекови  (Фото:hellosehat.com) -
Лијекови (Фото:hellosehat.com)

Кулић је рекао да послије јучерашњег састанка са хрватским министром финансија Здравком Марићем и министром здравља Вилијем Берошем, који су представници веледрогерија напустили, веледрогерије немају више могућности, већ крећу с обуставом лијекова или значајном редукцијом за три четвртине болница, преноси Индекс.

- Редукције испоруке кренуле су прије двије недјеље. Свака веледрогерија има неку своју логику. Оне једноставно више нису у стању да подмирују обавезе према својим добављачима. Преостале залихе усмјериће према купцима који су боље платише - додао је Кулић.

Истакао је да мејсецима упозоравају на ситуацију и апелују на хитно рјешење, а да им ништа конкретно није понуђено.

Из дубровачке и вуковарске болнице потврдили да су им неке веледрогерије обуставиле испоруку лијекова

У проблемима је и вуковарска болница из које су потврдили да им је једна веледрогерија такође стопирала испоруку, док једна за испоруку лијекова у вриједности 10.000 куна тражи уплату од 20.000 куна, а трећа за исту вриједност тражи да се одмах уплати 10.000 куна.

Из болнице кажу да лијекова имају за још отприлике двије недјеље.

Дуговања веледрогеријама тренутно износе 5 милијарди куна, а мјесечно дуг расте за више од 300 милиона куна, наводи Индекс.