latinica  ћирилица
20/10/2020 |  09:33 ⇒ 09:35 | Аутор: СРНА

Славе, вјенчања, крштења и сахране само у кругу породица

Епархија рашко-призренска саопштила је да због најновије епидемиолошке ситуације предстојеће манастирске и парохијске славе треба прослављати искључиво у кругу манастирског братства-сестринства или локалне парохије, а поклонике и поклоничке групе који намјеравају да посјећују светиње у саставу те епархије позвала је да своја путовања одгоде до даљег.
Православни крст - Фото: РТРС
Православни крстФото: РТРС

Појединачне посјете оним манастирима који нису потпуно затворени за посјете, могуће су само по најави и благослову управе манастира, уз обавезно ношење заштитних маски, без задржавања у манастирским просторијама и ноћења, наводи се у саопштењу.

Из ове епархије савјетују да породичне славе треба прослављати само у кругу породице и најближих сродника, без звања гостију, како је то иначе уобичајено, а славски колач треба донијети на литургију у парохијски храм да би га свештеник благословио и преломио са свечарем.

- Мало освештање водица и даље се неће обављати по домовима вјерника, али ће у храмовима увијек бити освештане воде, како би вјерници могли, по потреби, да је добију од свештеника и понесу домовима - наводи се у саопштењу.

Из Епархије рашко-призренске савјетују да се вјенчања, крштења и сахране обављају само у ужем кругу породице, уз придржавање свих правила надлежних институција о понашању на јавним скуповима.

Вјерници са простора ове епархије могу редовно да се окупљају на литургијска сабрања у својим парохијским храмовима по уобичајеној пракси која се примјењује од почетка епидемије, а у манастирима ће се свете литургије служити искључиво у присуству монашког братства или сестринства.

Из Епархије рашко-призренске поручују вјерном народу да буду свјесни да брига о сопственом здрављу није израз одсуства вјере већ представља прије свега израз љубави и одговорности према ближњима.

Епархија рашко-призренска позвала је своје свештенство, монаштво и вјерни народ да се придржавају свих мјера заштите, поштујући одлуке надлежних здравствених институција и тако покажу одговорност за своје и здравље својих ближњих.

О промјени мјера вјерни народ ће бити благовремено обавијештаван, наводи се у саопштењу из Епархије рашко-призренске.