latinica  ћирилица
20/10/2020 |  12:47 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Пресуда Аћимовићу - покушај криминализације српског народа

Организација старјешина Војске Републике Српске оцијенила је да је пресуда Суда БиХ којом је старјешина Срећко Аћимовић из Зворника осуђен на девет година затвора за ратни злочин донесена на основу монтиране оптужнице и лажних изјава заштићених свједока који нису имали храбрости да се појаве пред судом.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Из ове организације је саопштено да је очигледно да Суд БиХ, доносећи овакве пресуде, настоји криминализовати цијели српски народ и његову војску само зато што је бранила свој народ.

- Аћимовић је као командант батаљона одговорно обављао дужност чувајући част српског официра и припадника Војске Српске и захтијевао је поштовање Женевске конвенције. Осуђен је на основу лажних изјава свједока, при чему нису уважени документи, ставови ангажованих вјештака и бројни свједоци који су свједочили у његову корист - саопштено је из ове организације.

У саопштењу се додаје да је још чудније да је Суд прихватио изјаву свједока из другог предмета, који се није појавио на суду, што је преседан и настојања да се потврди одговорност Аћимовића за злочин.

Из Организације старјешина наглашавају да институције Републике Српске и представници у заједничким институцијама БиХ морају стати у заштиту припадника српског народа пред Судом БиХ, који оваквим пресудама настоји доказати да су Срби агресори, злочинци и једини кривци за ратна страдања у БиХ.

Суд БиХ осудио је 16. октобра Срећка Аћимовића на девет година затвора за ратни злочин над Бошњацима из Сребренице 1995. године.

Аћимовићу се у казну затвора урачунава вријеме проведено у притвору. На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом вијећу Суда БиХ.