latinica  ћирилица
20/10/2020 |  17:06 ⇒ 18:26 | Аутор: Вечерње новости

Изложба у част 80. рођендана Радмиле Смиљанић

Изложба под називом "Све било је музика" ауторке Драгице Гаћеша о примадони и професорки Радмили Смиљанић биће уприличена поводом њеног 80. рођендана у Музеју Народног позоришта 23. октобра.
Радмила Смиљанић (фото:Foto Narodno pozorište) -
Радмила Смиљанић (фото:Foto Narodno pozorište)

Овим догађајем биће обухваћено и пола вијека њеног умјетничког стваралаштва, готово три деценија педагошког рада, као и многе драге успомене.
 
Посјетиоци ће имати прилику да виде бројне фотографије, програме, плакете и награде славне умјетнице. Поред сведочанства о њеној блиставој каријери на нашим и свјетским сценама, фотографије биљеже вријеме од најранијег дјетињства у Бањалуци, одрастања током рата, школовања у Београду и Сарајеву, љубав и брак са Браниславом Мијаиловићем, сина Николе (такође оперског пјевача и професора), њен професорски рад на Музичкој академији у Сарајеву, Бањалуци и у Бјељини, ФМУ у Београду и Академији лијепих умјетности.

На позив чувеног диригента Оскара Данона дошла је из сарајевске Опере да са екипом београдских солиста тумачи улогу Фатаморгане у опери "Заљубљен у три наранџе" и улогу Лизе у "Пиковој дами". Дебитовала је 1968. године улогом Леоноре у "Трубадуру", Ђузепа Вердија, а потом добила стални ангажман. Верди, Чајковски, Брамс, Корсаков, Глинка, Моцарт, Сметана, Пучини, Маскањи, Росини – славна су имена која су се нашла у извођачком репертоару наше примадоне.

Била су јој отворена врата оперских кућа од Модене, Барселоне, Линца, Трста, Одесе, Таљина, Рима, Беча, Прага, Солуна, Брна, Мајнца - па до Сиетла гдје је наступила у "Пиковој дами" са Регином Ресник, "Балу под маскама" са Ђорђом Занканаром. Партнери су јој били Доминго, дел Монако, Карерас, ди Стефано, Медл, Цвејић и многи други.