latinica  ћирилица
20/10/2020 |  17:17 ⇒ 17:54 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Препорука за онлајн наставу и рад од куће

Кризни штаб федералног Министарства здравства данас је због погоршане епидемиолошке ситуације донио препоруку да се уведе онлајн настава у свим образовним институцијама на подручју Федерације БиХ гдје постоје услови за то, те да се практикује рад од куће.
Зграда Владе ФБиХ (Фото:depo.ba) -
Зграда Владе ФБиХ (Фото:depo.ba)

Родитељима се препоручује да обуставе похађање ваннаставних активности своје дјеце, те да избјегавају слична окупљања, посебно у затвореном простору, саопштено је из Министарства здравства ФБиХ.

Због убрзаног ширења вируса корона Кризни штаб издао је препоруке и свим правним субјектима на подручју ФБиХ да, сходно радним процесима и задацима које обављају, омогуће клизно радно вријеме и рад од куће, гдје год је то могуће.

Из Кризног штаба подсјећају грађане на обавезно ношење заштитних маски, држање дистанце од два метра од других људи, редовно прање руку, провјетравање просторија, избјегавање окупљања и мјеста гдје се окупља већи број људи, те смањење друштвених контаката с другим људима.

Становништву на подручју ФБиХ се препоручује да избјегава окупљања и ограничи кретање, а особама старије животне доби да избјегавају беспотребна кретања и кориштење јавног превоза, те да неодложне обавезе обављају у периоду између 11.00 и 13.00 часова, као и да редукују одласке у ординације.

Из федералног Министарства здравства наводе да је епидемиолошка ситуација највише погоршана у Кантону Сарајево, Херцеговачко-неретванском кантону, Западно-херцеговачком, Ливањском и Босанскоподрињском кантону, те да постоји тенденција погоршања и у осталим кантонима.

- У случају појаве симптома као што су повишена температура, кашаљ, губитак мириса или окуса, потребно је остати кући и телефоном се јавити породичном љекару - наводи се у саопштењу.