latinica  ћирилица
20/10/2020 |  19:45 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Млијекопродукт и у години пандемије ради пуним капацитетом (ФОТО/ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да је важно обезбиједити континуирану производњу хране и позвао потрошаче да купују домаће производе. Пашалић је, приликом посјете дубичком Млијекопродукту, рекао да ће бити настављена подршка производњи млијека у Српској.
Шеранић и Пашалић у Козарској Дубици - Фото: РТРС
Шеранић и Пашалић у Козарској ДубициФото: РТРС

У Млијекопродукту, и у години пандемије, производња млијека за домаће и инострано тржиште, одвијала се пуним капацитетом јер су посебни хигијенски услови рада и прије пандемије били испуњени. Међутим, тренутна епидемиолошка ситуација смањила је извоз за 10 одсто.

- Што се тиче откупа, он тече нормално, откупљујемо негдје око 200.000 литара млијека дневно. Није било застоја у откупу, није било застоја у преради производа, а нема проблема ни са продајом - истакла је Ранкица Марељ, директорка Млијекопродукта.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске рекао је да се смањење извоза млијека мора компензовати бољом продајом на домаћем тржишту.

- То је јако важно да поручимо нашим произвођачима. Министарство ће подржавати производњу млијека као што смо подржавали и раније. Имамо раст производње и ово је добра прилика да позовемо и наше произвођаче да купују домаће и на тај начин помогну и Млијекопродукту и другим нашим мљекарама, али и пољопривредним произвођачима - нагласио је Пашалић.

Млијекопродукт је позитиван примјер и показатељ да је могућ привредни напредак и у доба пандемије, истакао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

- Видјели смо да један пословни субјекат, ако се добро организује и поштује мјере, као у Млијекопродукту, може да очува своје пословање и напредује - рекао је Шеранић.

Оцијењено је да је у Козарској Дубици добра сарадња општинске управе, Дома здравља и привредних субјеката.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић честитао је менаџменту Млијекопрдукта, који је спровео мјере максималне заштите од ширења вируса корона.

- Провели су и додатне мјере и ово би требао да буде примјер и за неке здравствене установе колико је хигијена овдје на највишем нивоу, а могућност за трансмисију вируса сведена на минимум - нагласио је Рељић.

Дубичка мљекара откупљује млијеко од 1.500 великих и малих породичних фирми широм БиХ. Један је од мотора развоја привреде Српске, првенствено у области пољопривреде и сточарства.