latinica  ћирилица
21/10/2020 |  07:37 ⇒ 07:37 | Аутор: СРНА

Савјет безбједности о Косову и Метохији

Савјет безбједности УН данас ће на сједици у Њујорку разматрати ситуацију на Косову и Метохији и извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о стању у јужној српској покрајини.
Савјет безбједности УН - Фото: РТРС
Савјет безбједности УНФото: РТРС

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић учествоваће на видео-сједници Савјета безбједности УН о раду УНМИК-а у 16.00 часова, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је раније изјавио да је сједница заказана на основу договора Србије са Русијом, која предсједава Савјету безбједности.

Он је тада рекао да је Србија у сталној комуникацији са чланицама Савјета безбједности УН када је ријеч о ситуацији на Космету, нарочито са сталним чланицама које имају разумијевање и подржавају њене ставове, посебно са Русијом и Кином.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес у шестомјесечном извјештају који ће бити разматран поздравио је обнављање дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, послије дужег прекида, те позвао двије стране да покажу флексибилност и креативност у напорима да превазиђу разлике.

У извјештају о раду УНМИК-а, Гутерес је поздравио преданост приштинског руководства борби против пандемије, унапређењу дијалога са Београдом и европским интеграцијама.

Он је позвао нову владу самопроглашеног Косова да настави да јача владавину права, да подржава процесе одговорности за озбиљна кршења људских права и предузима одлучне кораке у борби против корупције и некажњавања.

Гутерес је позвао институције у Приштини и међународне актере да пруже пуну подршку и сарадњу напорима Специјалног тужилаштва за злочине терористичке ОВК јер је то "кључно за мирну будућност Косова".

- Обновљена посвећеност нормализацији односа /Београда и Приштине/ је очита и надам се да ће тако и остати док се не пронађе свеобухватно рјешење. Охрабрује ме конструктивно учешће обје стране у почетној фази преговора које је омогућио специјални представник ЕУ и континуирани лични ангажман високог представника ЕУ - наводи Гутерес у извештају, који обухвата период од марта до септембра.

Он је навео да би стране требало да се надовежу на напредак постигнут у досадашњим расправама, укључујући и споразуме који су потписале под покровитељством САД у вези са "економском нормализацијом".

Гутерес је изразио наду да ће наставак расправе помоћи да се разјасни судбина преосталих несталих лица и да ће се постићи напредак у повратку расељених, привредној сарадњи и спровођењу осталих неријешених споразума.

- Захтијевам од политичких челника да осигурају инклузиван приступ кроз веће учешће кључних актера, посебно жена и младих, у процесима савјетовања и доношења одлука као и укључивање родне и перспективе младих у спровођење споразума који утичу на животе становништва - навео је Гутерес.

Он је указао да су се у периоду обухваћеном извјештајем грађани и институције самопроглашеног Косова суочили са више изазова, међу којима су криза изазвана пандемијом ковида 19, која осим здравствених, има озбиљне економске, социјалне и политичке посљедице.

Гутерес је подсјетио и на пад владе премијера Аљбина Куртија и најаве оптужница Тужилаштва суда за злочине терористичке ОВК у Хагу против предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и лидера Демокртаске партије Косова Кадрија Весељија.

У извјештају објављеном на сајту УН цитирају се релевантни дијелови саопштења Специјалног тужилаштва и подсјећа на догађаје који су услиједили и реаговања косовских званичника.

Гутерес у извјештају оцјењује да је Специјално тужилаштво у извјештајном периоду "постигло напредак у даљем спровођењу истрага" и позива "све релевантне стране, косовске институције и међународне актере да пруже пуну подршку и сарадњу тим напорима који су кључни за мирну будућност Косова".

У извјештају се, такође, изражава "забринутост због обновљене напетости изазване грађевинским активностима у посебној заштићеној зони око манастира Високи Дечани као дијелу свјетске баштине Унеска".

- Иако су радови обустављени, јасна приврженост косовских власти поштовању закона, укључујући пресуду Уставног суда којом се подржавају имовинска права Српске православне цркве, биће важна за очување повјерења међу заједницама - наглашава се у извјештају.

Гутерес је поновио приврженост подршци заједницама Ашкалија, Египћана и Рома погођеним тровањем оловом на Косову и поново апеловао на земље чланице, међународне организације и друге актере да добровољним прилозима помогну да се пронађе ефикасан одговор и удовољи потребама тих рањивих заједница.

Он је изразио забринутост због политичке поларизације која траје у Приштини и која је утицала и на управљање пандемијом, те позвао све политичке субјекте на Косову да се уједине око приоритета заштите јавног здравља.

Гутерес је позвао приштинске институције да појачају напоре на спровођењу правне и друге заштите и рјешавању неједнакости жена, указавши на узнемирујући пораст пријављених случајева насиља у породици од почетка пандемије ковида 19.