latinica  ћирилица
21/10/2020 |  08:41 ⇒ 08:43 | Аутор: СРНА

Шамац: Из буџета више од 80.000 КМ за пронаталитетну политику

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић изјавио је да је у овој години из општинског буџета издвојено више од 80.000 КМ за пронаталитетну политику и подршку породици, упркос ограниченим средствима због ситуације у вези са епидемијом вируса корона.
Општина Шамац - Фото: РТРС
Општина ШамацФото: РТРС

Он је додао да општина већ неколико година, према скупштинској одлуци о подстицању наталитета на подручју Шамца, једнократно исплаћује по 100 КМ за прво и друго рођено дијете, 1.000 КМ за треће и 500 КМ за четврто и свако сљедеће.

Према његовим ријечима, општина Шамац од 2017. године вишечланим породицама са четворо и више дјеце, којих је тренутно 25, мјесечно исплаћује по 100 КМ.

- У нацрту буџета за 2021. годину мјесечни редован износ од 100 КМ повећаћемо на 150 КМ да дамо додатну подршку породицама које су се у овим тешким временима одлучиле да имају четворо и више дјеце - рекао је Милићевић новинарима.

Он је подсјетио да је од 2017. године из буџета издвојено 20.000 КМ брачним паровима који се пријаве на јавни позив који општина објављује сваке године за суфинансирање вантјелесне оплодње. Један брачни пар добија 2.500 КМ.

Милићевић је најавио да ће сваки првачић који крене у школу убудуће добијати 150 КМ, умјесто досадашњих 100 КМ.

Он је навео да општина Шамац суфинансира и превоз ученика, иако локалне заједнице немају законску обавезу да финансирају превоз ученика основних и средњих школа.

- Општина Шамац сваке године суфинансира мјесечну карту. Како би родитељима цијена била нешто нижа, општина издваја 10.000 КМ за превоз ученика основних школа и једно цијело полугодиште бесплатан превоз ученика Средње школе - појаснио је Милићевић.

Он је напоменуо да је Нацртом буџета за 2021. годину планирано да, у оквиру подршке останку младих и стварању нових кадрова на овом подручју, осим стипендирања студената, буду стипендирана дефицитарна средњошколска занимања, са акцентом на занатска.

Мухамед Мехмеди из Шамца има четворо дјеце и за свако је од општине добијао помоћ, а сада добија и једнократну мјесечну помоћ од 100 КМ на чему је, каже, захвалан јер му много значи.