latinica  ћирилица
21/10/2020 |  08:43 ⇒ 08:43 | Аутор: СРНА

"Отварање представништва Министарства одбране Русије добар потез"

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је најављено отварање представништва Министарства одбране Русије у Србији добар потез, јер су Руси кључни партнер Србије у одбрамбеном систему, а и запад ће је више цијенити када види да има алтернативу.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Анђелковић је нагласио да је могуће да ће се Србија због тога наћи под додатним притиском западних партнера, мада не види зашто би им толико сметало отварање руске канцеларије при Министарству одбране Србије.

Он је навео да Београд са Москвом већ има стратешко партнерство.

- Нормално је да имају канцеларију, као што постоји и Канцеларија за сарадњу са НАТО-ом. Војна неутралност нас обавезује на избалансирана рјешења - рекао је Анђелковић за данашње "Вечерње новости".

Он је појаснио да приједлог за отварање канцеларије није једностран, односно да га није иницирала само руска страна, него се о њему већ дуже преговара са српским званичницима.

Из Министарства одбране Србије за "Новости" је потврђено да се тренутно спроводи процедура која треба да доведе до закључивања споразума двије владе о отварању канцеларије чији је циљ пружање подршке и брже рјешавање питања у вези сарадње и војно техничке помоћи двије земље.

Војнотехничка сарадња спроводи се у складу са Споразумом између влада Србије и Русије, који је потписан на основу договора предсједника и врховних команданата Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина.