latinica  ћирилица
21/10/2020 |  09:44 ⇒ 09:50 | Аутор: Глас Српске

Међународни хорски фестивал у Бањалуци: Сусрети традиције увезани музиком

Традиционална музичка манифестација Бањалучки хорски сусрети, која већ годинама окупља хорове из неколико држава, свечано ће бити отворена у петак, а ове године окупиће девет хорова и ансамбала.
Бањалучки хорски сусрети, архив - Фото: РТРС
Бањалучки хорски сусрети, архивФото: РТРС

Овај међународни хорски фестивал по 17. пут организује Српско пјевачко друштво Јединство из Бањалуке, а овогодишња смотра, која ће трајати до суботе, биће одржана на неколико локација и то у сали Светосавске омладинске заједница, Храму Христа Спаситеља те вијећници и концертној дворани Банског двора Културног центра. Посебна важност хорских сусрета је унапређење хорског пјевања, повезивање градова и држава и упознавање различитих ансамбала, што све заједно може значајно да обогати музички живот и концертне активности у Бањалуци.

- Бањалучки хорски сусрети трају три дана, у њиховом склопу биће одржани: промоција издања (збирка хорова и компакт диск) Мјешовитог хора СПД Јединство Бањалука и Хора свештеника Епархије бањалучке, округли сто са композитором Мирољубом Аранђеловићем из Београда, два цјеловечерња концерта, више променадних и других наступа - најавили су организатори.

Промоција поменутих издања биће одржана сутра од 18 часова, у просторијама Светосавског културног клуба, док ће фестивал свечано бити отворен у петак концертом духовне православне музике у Храму Христа Спаситеља. Од 20 часова сви посјетиоци имаће прилику да, осим Јединства, чују и Женски ансамбл Дар (Бањалука), Мушки хор Источник (Београд), Ансамбл Љубав, вера, нада (Београд), Женски ансамбл Константин (Бањалука) и Камерни мјешовити хор Академије умјетности Бањалука. Диригенти на концерту су Бојана Радивојевић, Хилда Хрекес, Немања Савић и Милутин Јојић.

Бањалучки хорски сусрети су манифестација на којој је у протеклих неколико година наступило више од 100 хорова из Републике Српске, БиХ, Србије, Словеније, Грчке, Аустрије, Румуније, Македоније, Грчке, Бугарске и других земаља, те више од 5.000 активних учесника. Према ријечима организатора, наступе је до сада пратило више хиљада поклоника хорског стваралаштва.

- На основу објективних показатеља, музичких критика еминентних диригената, композитора, других музичких зналаца и многобројне публике, Бањалучки хорски сусрети у потпуности су оправдали очекивања стручне критике и музичке јавности, те тако потврдили несумњив значај ове музичке манифестације. Са сигурношћу се може рећи да Бањалучки хорски сусрети”досежу високе естетске и умјетничке вриједности и тиме потврђују оправданост свог постојања - објаснили су организатори.

У наставку овогодишњег фестивала биће одржан сусрет с композитором Мирољубом Аранђеловићем Расинским, којег ће заинтересовани имати прилику да упознају у суботу у вијећници Банског двора од 11 часова.

Фестивал ће бити затворен у суботу у концертној дворани Банског двора програмом који ће почети у 20 часова, а на којем ће наступити неколико хорова и ансамбала из Бањалуке, Београда, Челинца и Прњавора.