latinica  ћирилица
21/10/2020 |  10:33 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Крајишник: Стабилност буџета зависи од епидемиолошке ситуације

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник рекао је да би буџет Српске, односно јавне финансије, требало да буду стабилне до краја године, уколико не буде битнијих промјена епидемиолошке ситуације.
Миленко Крајишник - Фото: РТРС
Миленко КрајишникФото: РТРС

- То значи да ће буџет бити ликвидан и измирене предвиђене обавезе. Остварење прихода, без обзира на значајно смањење у марту и априлу, не би требало бити значајно ниже од планираних ребалансом буџета у износу од 2,757 милијарди КМ, што не би угрозило одрживост буџета - рекао је Крајишник у интервјуу Срни.

Нагласио је да ће до краја године бити реализоване активности са међународним финансијским институцијама за финансирање буџета Српске.

Према његовим ријечима, буџетски дефицит ове године биће виши од предвиђеног и требало би да износи око четири одсто БДП-а.

Крајишник је рекао да ће буџетски дефицит бити надомирен из позајмљених средстава.

- То значи да би јавне финансије дугорочно биле одрживе. Међутим, у наредне три године мора бити спроведен процес фискалне консолидације, што подразумијева стабилизацију прихода, али и интензивну уштеду новца - додао је Крајишник.

Напоменуо је да је овакво кретање јавних финансија предвиђено оквирним буџетом Републике Српске у наредне три године.

- У времену кризе све земље се суочавају са падом економије и буџетски дефицитом. У таквим околностима потребно је позајмити средства од међународних финансијских институција како би била одржана ликвидност буџета - каже Крајишник.

Он је навео да Међународни монетарни фонд /ММФ/ даје повољна кредитна средства.

Према његовом мишљењу, у времену кризе велика је конкуренција за прибављање новчаних средстава, тако да су добродошли аранжмани са међународним финансијским институцијама за помоћ привреди и превазилажење кризе.

- Када говоримо о паду економије у Републици Српској и БиХ до краја године, процјене су да ће БДП бити мањи у односу на прошлу годину за око пет одсто, иако се може десити да буде мањи за око 6,5 одсто - рекао је Крајишник.

Сматра да би пад БДП-а за око пет одсто био оптимистичан, ако се узме у обзир ситуација у осталим земљама.

"Опоравак економије зависиће од епидемиолошке ситуације. Уколико се ситуација смири опоравак би могао бити на нивоу раста од четири до шест одсто БДП-а, у зависности о којој земљи је ријеч. Ово зависи и од привредне структуре и очуваних привредних капацитета“, рекао је Крајишник и напоменуо да је буџетска средства потребно рационално трошити што не подразумијева смањење плата и пензија.

Он каже да су мјере Владе Републике Српске за помоћ привреди биле квалитетне.

- Влада Српске је предузела неколико мјера које се односе на очување радних мјеста што је значајно. Мјере су имале позитиван утицај на очување економије и нивоа плата - закључио је Крајишник.