latinica  ћирилица
21/10/2020 |  10:57 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Хрватска полиција оптужена за нападе на мигранте

На граници између БиХ и Хрватске забиљежена је серија нових бруталних напада на мигранте, а осим премлаћивања и пљачкања њихове имовине пријављен је и један случај сексуалног злостављања, пише британски лист "Гардијан".

Према извјештајима Данског савјета за избјеглице, који је базиран на свједочењима
миграната који су били мета напада између 12. и 16. октобра, починиоци су припадници хрватских полицијских снага.

Хуманитарни радници су описали фотографије и медицинске записнике о овим нападима као "мучне" и "шокантне".

"Свједочења која су прикупљена међу жртвама насилних враћања су застрашујућа", рекла је генерални секретар Данског савјета за избјеглице Шарлот Слент.

Она је навела да је више од 75 миграната у току једне седмице пријавило "нехумано поступање, премлаћивања, па чак и сексуално злостављање".

Према ријечима миграната, насилна враћања се одигравају на хрватској територији, у близини пограничног града Велика Кладуша у БиХ, тачније насеља Шиљковача, гдје се налази импровизовано шаторско насеље у којем је склониште пронашло око 700 избјеглица и миграната.

- Све особе које су разговарале с представницима Данског савјета за избјеглице имале су видљиве ране, односно модрице и посјекотине, као резултат насиља којег је, према наводима, починила хрватска полиција. Према изјавама интервјуисаних жртава, с видљивим доказима повреда, насилно враћање је укључивало брутално и изузетно насилно понашање, деградирајуће поступање, као и пљачку и уништавање личних ствари - наводи се у извјештају ове хуманитарне организације.

Примјер сексуалног злостављања забиљежен је у дијелу извјештаја базираном на свједочењу групе авганистанских миграната, наводи "Гардијан".

Лист наводи да је група прешла хрватску границу с подручја БиХ, код насеља Штурлић, а неуниформисани полицајац их је пресрео код Новог Села, позвао појачање, па су потом одведени у полицијску станицу. Два дана касније одведени су на суд, гдје им је речено да ће бити свједоци у случају против једног члана њихове групе, који је побјегао а који је оптужен за насилно понашање према полицији.

Мигранти су испричали Данском савјету за избјеглице да су их полицајци онда одвели на непознату локацију, те убацили у комби гдје су их је дочекало десет наоружаних особа, обучених у црно, с прекривним лицима, у војним чизмама и с чеоним лампама. Према истом свједочењу, мигрантима је одузет новац, уништена имовина и наређено им је да се скину, те легну с лицима окренутим према поду.

- Један човјек у црном је стајао на рукама жртве, спречавајући било какав покрет. Ноге су такође биле спутане. Када би се особа помјерила, почело би ударање - наводи се у извјештају, у којем пише и да су медицински налази потврдили да су ране настале од удараца бича.

Мигрант чији су иницијали М.К. тврди да га је једна од ових особа сексуално напаствовала употријебивши грану.

Доктор у Великој Кладуши МустаФа Хоџић потврдио је да мигрант има ране по леђима и ногама, те како постоје јасни знаци сексуалног злостављања.

- Никад нисам видио нешто тако. Чак иако није први пут да гледам као доктор трагове сексуалног злостављања на мигрантима које је, према њиховим тврдњама, почињено на хрватској територији од хрватских службеника обучених у црне униформе - рекао је Хоџић.

Извјештај садржи и свједочење пакистанског мигранта који говори о премлаћивању групе миграната, укључујући и малољетнике.

Британски лист подсјећа на случај о којем су писали у мају ове године, када су групу од тридесетак миграната, према њиховим наводима, опљачкали припадници хрватске полиције, а на њиховим главама су нацртани крстови.

Претходне извјештаје о наводном насилничком понашању над мигрантима, Дански савјет за избјеглице упутио је Европској комисији, како би се истражиле ове ситуације.

- Хрватске власти и Европска комисија морају дјеловати како би се зауставила систематска употреба насиља. Третирање људских бића на овај начин, задавање тешке боли и изазивање непотребне патње, независно од њиховог мигрантског статуса, не може и не би требало бити прихваћено ни у једној европској земљи нити од било које институције ЕУ. Постоји хитна потреба да се осигурају независни гранични механизми праћења, како би се спријечиле ове злоупотребе - нагласила је Слентова.

Британски лист није добио коментар хрватске полиције или Министарства унутрашњих послова Хрватске на најновије наводе о злостављањима миграната, преноси Н1.