latinica  ћирилица
21/10/2020 |  11:50 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Петричевић: Подршка привредницима да одрже посао и сачувају раднике

Влада Републике Српске наставиће својим мјерама да подржава привредне субјекте како би у вријеме пандемије вируса корона одржали пословање, односно задржали запослене раднике, рекао је Срни министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић.
Вјекослав Петричевић - Фото: РТРС
Вјекослав ПетричевићФото: РТРС

Он је указао да је, с тим у вези, значајна подршка намијењена оним компанијама које су инвестирале у набавку савремене технологије и опреме или су, попут многих, морале да у вријеме пандемије вируса корона производне процесе прилагоде захтјевима тржишта.

- На ову мјеру смо се одлучили свјесни да се утицај вируса корона одразио на пословање привредних субјеката који послују у свим областима прерађивачке индустрије и да највеће проблеме имају извозно оријентисани сектори, као и сектори чији рад зависи од увозних сировина и репроматеријала - рекао је Петричевић.

Он сматра да је за реализацију инвестиционих пројекта у прерађивачкој индустрији погођеној пандемијом неопходно било пружити финансијску подршку доношењем уредбе која је резултат рада Министарства привреде, а којом је уређен поступак додјеле средстава.

- Имајући у виду чињеницу да је значајан број привредних субјеката у периоду пандемије вируса корона имао отказивање уговора или смањење наруџби од ино-партнера, они су били приморани да прошире постојећи производни програм како би задовољили захтјеве постојећих и нових купаца - каже Петричевић.

Он је навео да се поступак додјеле средстава спроводи на основу јавног позива, који је протекле седмице расписало ресорно министарство.

- За спровођење поступка додјеле средстава именована је комисија од седам чланова, од којих су по један представник Привредне коморе и Уније удружења послодаваца. Ова комисија уједно врши оцјену и бодовање пријава према критеријумима дефинисаних уредбом -  појаснио је Петричевић.

Министарство привреде и предузетништва објавило је јавни позив за додјелу средстава привредним субјектима за подршку инвестиционим пројектима у условима пословања изазваних пандемијом вируса корона у укупном износу од 2.000.000 КМ.

Средства додјељују привредним субјектима кроз два програма - први је програм за привредне субјекте који су у 2019. години остварили пословне приходе до 3.000.000 КМ, запошљавају од пет до 50 радника и који учествују са пројектом чија финансијска вриједност износи најмање 50.000 КМ.

Други програм је за привредне субјекте који су у 2019. години остварили пословне приходе веће од 3.000.000 КМ, запошљавају више од 50 радника и који учествују са пројектом чија финансијска вриједност износи најмање 100.000 КМ.