latinica  ћирилица
21/10/2020 |  11:56 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Мићић: У посљедњих 48 часова 113 заражених вирусом корона

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да је ситуација у вези са вирусом корона у граду погоршана, те апеловао да грађани поштују све мјере које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.
Мићо Мићић - Фото: РТРС
Мићо МићићФото: РТРС

Он је напоменуо да је очигледно да сваки викенд и окупљања стварају нови проблем.

- У посљедњих 48 часова ситуација је погоршана. Регистровано је још 113 позитивних на вирус корона, што је велико искакање у посљедња два-три дана - рекао је Мићић новинарима након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Он је истакао да је Штаб у закључцима, донесеним јутрос, у потпуности подржао мјере које је јуче донио Републички штаб за ванредне ситуације.

- Сва окупљања у приватној режији могу бити до 10 људи, јавна окупљања до 50 људи, уз поштивање свих мјера и ношење маски на отвореном. Договорили смо се да контрола угоститељских објеката биде много строжа, а радиће према одлуци Штаба до 23.00 часа - рекао је Мићић.

Он је замолио суграђане, посебно младе, да поштују мјере, те да маске од данас носе и на отвореном.

- И Републичка инспекција и Комунала полиција и градске инспекције, заједнички је закључак, биће ригорозније у угоститељским објектима, гдје се уопште не поштују мјере, као и на свим другим окупљањима - рекао је Мићић.

Вршилац дужности директора бијељинске Болнице "Свети врачеви" Златко Максимовић рекао је да је епидемиолошка ситуација веома неповољна и пријетећа.

Он је навео да је у бијељинској ковид болници тренутно 15 болесника од којих су два на респиратору, један је интубиран, те генерално има 12 тешких болесника од којих су два животно угрожена, а три су средње тешки болесници.

- Ускоро очекујемо отварање нове ковид болнице, радимо на томе да подијелимо болницу у два дијела - дио за хоспитализоване болеснике у садашњој згради болнице и други дио поликлиника, те ковид болница коју чекамо да завршимо - рекао је Максимовић, подсјећајући да су средства за ово добијена прије два мјесеца, те да брже и није могло.

Он је навео да је у овој болници од почетка пандемије лијечила више од 550 ковид позитивних болесника.

- Позивам, апелујем, молим, тражим и захтијевам од суграђана да се поштују све прописане мјере. И даље је проценат заражених у Бијељини изузетно висок - рекао је Максимовић.

Он је додао да се заказани специјалистички прегледи у Болници обављају, али је савјетовао да они који нису хитни, можда сачекају нове просторије поликлинике.

- Сви хитни случајеви се раде - нагласио је Максимовић.

Вршилац дужности директора Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин истакла је да се ситуација из сата у сат погоршава и да је у посљедњих 48 часова дошло до наглог, чак алармантног повећања броја заражених.

- Ову ситуацију можемо сматрати "данком" дружења и окупљања од прије десетак дана када су почели хладни дани и људи ушли у затворене просторе - појаснила је Ђукинова.

Она је саопштила да је 113 људи заражено у посљедњих 48 часова, у протекла 24 часа 30, а у понедјељак када је стигао извјештај од 51 тестираног 29 људи је позитивно.