latinica  ћирилица
21/10/2020 |  12:00 | Аутор: СРНА

Шеранић: Од новембра почиње студија о серолошким испитивањима

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће од 1. новембра у Српској почети студија о серолошким испитивањима које ће спровести Институт за јавно здравство и медицинских факултета у Фочи и Бањалуци.
Ален Шеранић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Ален Шеранић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Студија има јасан протокол истраживања који подразумијева јасан узорак и број људи који ће се у одређеним локалним заједницама позивати, прије свега кроз анкетирање које ће урадити Институт за јавно здравство, а потом и узимање узорака које ће дати добровољци који учествују како бисмо утврдили њихов серолошки статус и на основу тога радили даље процјене за статус становништва у Српској - рекао је Шеранић новинарима у Теслићу.

Он је најавио да ће ова студија бити унапријеђена.

- Размишљамо о перспективној анализи праћења тих људи кроз одређени шестомјесечни период да бисмо могли добити још неке значајне податке који су нам ваљани када говоримо о превентивним мјерама, мислим овдје у смислу вакцинације, али и куративним мјерама - навео је Шеранић у Бањи "Врућица" уочи отварања дводневног састанка епидемиолога Републике Српске који организују Институт за јавно здравство Српске и Канцеларија Свјетске здравствене организације у БиХ.