latinica  ћирилица
21/10/2020 |  15:14 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Укинута пресуда двојици припадника Војске Републике Српске

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом су, због ратног злочина, на 15 и седам година затвора били осуђени бивши припадници Војске Републике Српске Јоја Плавањац и Здравко Наранчић и предмет вратио на поновно суђење.
Београд: Апелациони суд - Фото: ТАНЈУГ
Београд: Апелациони судФото: ТАНЈУГ

Првостепена пресуда укинута је због битне повреде одредаба кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, објављено је на сајту Апелационог суда.

Одељење за ратне злочине Апелационог суда је истим рјешењем предмет вратило првостепеном суду на поновно суђење.

Пресудом Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду од 15. новембра 2019. године, због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва, Плавањац је био осуђен на 15, а Наранчић на седам година затвора.

Они су били проглашени кривим што су за вријеме оружаног сукоба на територији БиХ, који се водио између оружаних формација српског, бошњачког и хрватског народа, као припадници Војске Републике Српске кршили правило међународног права тако што је "Плавањац вршио убиства цивила, у чему му је помогао Наранчић".

Плавањац је био осуђен јер је, како је наведено у првостепеној пресуди, 3. августа 1992. године у оформљеном војном затвору у Основној школи "Петар Кочић" у Босанској Крупи убио 11 цивила, а Наранчић да му је у томе помогао.

Наранчић је обављао дужност стражара у том војном затвору, у којем су били притворени бошњачки цивили са подручја општина Босанска Крупа, Сански Мост и Бихаћ.

У првостепеној пресуди је наведено да је Наранчић, "иако је био дужан да као стражар затвора заштити затворене цивиле и онемогући улазак у затворске просторије неовлаштеним лицима, омогућио да у просторије затвора уђе Плавањац наоружан аутоматском пушком".

Плавањац, припадник Трећег батаљона 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Срспке, тражио је у затвору притвореног П.П, који је претходних дана убио његову мајку, али је он већ био одведен у притвор у Бањалуку.

У првостепеној пресуди је наведено и да је Плавањац прво убио особу чији су инцијали Т.С, а потом и лица чији су инцијали Р.К, Н.К, Е.К, ЕМ.К, Ф.К, Ф.А, Е.А, М.О, Р.Н. и И.Ц.

Тијела жртава су током 2006. године пронађена и есхумирана из природне јаме зване "Звечарка" на подручју Лушци Паланке, у општини Сански Мост.