latinica  ћирилица
21/10/2020 |  16:00 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Позив политичким партијама да кампању спроводе без окупљања

Кризни штаб федералног Министарства здравства позива све политичке партије и кандидате на спровођење кампање која не укључује предизборне скупове, већ кориштење других комуникационих канала као што су ТВ, интернет, плакати, штампани материјали.
Телевизор (Фото: blog.viacom.com) -
Телевизор (Фото: blog.viacom.com)

- Предизборна кампања треба обезбиједити неспорно право гласача на приступ порукама свих политичких партија и кандидата, како би могли донијети информисане одлуке, али у исто вријеме треба бити организована тако да се максимално смањи ризик од ширења вируса корона и заштити здравље грађана - саопштено је из Кризног штаба.

Из Штаба су указали да, будући да се вирус корона преноси са особе на особу, јавна окупљања представљају посебан јавно-здравствени ризик са потенцијалним посљедицама.

- Због тога Кризни штаб позива све политичке партије да се приликом спровођења свих модела предизборне кампање, који евентуално укључују непосредну комуникацију са људима, придржавају свих основних хигијенско-епидемиолошких мјера као што је држање физичке дистанце од два метра, ношење заштитних маски, избјегавање руковања, грљења и љубљења, често и темељно прање или дезинфекција руку, те одржавање респираторне хигијене - наведено је у саопштењу.

Из Кризног штаба су напоменули да је, у зависности од епидемиолошке ситуације, могуће увођење и другачијих мјера од тренутно важећих на нивоу појединих кантона или Федерације БиХ.