latinica  ћирилица
21/10/2020 |  16:23 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Бањалука: Средства од премијера за подршку најугроженијим породицама

Удружење породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Бањалука ће средства у износу од 10.000 КМ, која су уплаћена из буџетске резерве премијера Републике Српске, утрошити за помоћ најугроженијим вишечланим породицама, рекао је Срни предсједник овог удружења Јован Радовановић.
Јован Радовановић (Фото: mojkontakt.com) -
Јован Радовановић (Фото: mojkontakt.com)

Он каже да ће најугроженијим породицама бити купљени прехрамбени артикли или потребан грађевински материјал, док ће мали дио ових средстава бити утрошен на рад канцеларије Удружења.

Радановић наводи да је помоћ из буџетске резерве предсједника Владе Српске Радована Вишковића добила и вишечлана породица Ратковић, која има једанаестеро дјеце и најмногобројнија је у Бањалуци.

- Породица Ратковић је члан Удружења од самог оснивања. То је сада најмногобројнија породица у Бањалуци, с тим што смо имали три породице са 14 дјеце, која су већ сад прерасла, тако да су Ратковићи сад најмногобројнија породица код нас - рекао је Радовановић.

Он каже да на подручју Бањалуке има више од 700 регистрованих вишечланих породица и да тај број стално расте.

- Већина тих породица живи на селу - рекао је Радовановић и додао да је око 10 одсто оних који су тешкој социјалној и материјалној ситуацији.

Он је додао да је прије пандемије вируса короне било више од 65 одсто незапослених из вишечланих породица.

Радановић каже да је потребно урадити базу података вишечланих породица у Српској, јер о томе нема тачних података, с обзиром да локална удружења која их окупљају споро достављају податке.

Он наводи да се, на основу достављених спискова рачуна, процјењује да у Српској има више од 5.000 вишечланих породица.

Радановић оцјењује да су вишечлане породице "феномени, које не праве буџет, не калкулишу и не стављају на папир шта све треба, већ када им нешто затреба купују".

- Неки сматрају да је Удружење само за социјалну категорију, а тек када оствари неко право као што су бесплатни уџбеници за школарце, стипенције за ученике и студенте или басплатан боравак за четврто дјете у вртићу, онда ипак виде да се изборило и за неке повластице - рекао је Радовановић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић одобрио је у првој половини октобра 65.000 КМ из буџетске резерве предсједника Владе за ову годину у хуманитарне сврхе.

У Влади Српске Срни је раније речено да је из буџетских средстава премијера Српске за ову годину планирано још издвајања у хуманитарне сврхе, о чему ће јавност бити обавијештена.