latinica  ћирилица
21/10/2020 |  17:38 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

"Тамбурица фест" представљен на великом филмском фестивалу у Измиру

Међународни фестивал тамбурашке музике "Тамбурица фест" заузео је посебно мјесто на шестом "Балкан панорама филм фестивалу" у Измиру, на којем су од 15. до 21. октобра представљена најновија кинематографска остварења 14 земаља, саопштено је данас из "Тамбурица феста".
Пејчић-Салини (фото.приватна архива) -
Пејчић-Салини (фото.приватна архива)

Директор "Тамбурица феста" Јован Пејчић је, као специјални гост, на смотри филмова у Турској представио званично најбољи фестивал етно-музике у Европи и најбољу туристичку манифестацију у Србији.

Осим промоције, Пејчић је редитељу и организатору фестивала у Измиру Салију Салинију уручио и посебно признање, плакету "Тамбурица феста" за очување тамбурашке културе.

Сали Салини је прије двије године снимио и режирао дугометражни филм "Тамбурица звук равнице" /"Tamburica The Sound of a Landscape"/, у којем је на свеобухватан начин представио домаћу културну баштину.

На "Балкан панорама филм фестивалу" гостовао је и познати глумац Раде Шербеџија, који је 2008. године, уз Оливеру Катарину, отворио први "Тамбурица фест" у војвођанском мјесту Дероње у општини Оџаци.