latinica  ћирилица
21/10/2020 |  18:28 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Требиње са Дучићевим именом ширило свој значај (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се Требиње на најбољи могући начин одужује Јовану Дучићу, великану српске књижевности, човјеку који је оставио несумњив допринос у дипломатији и добро разумио српске националне интересе и положај Срба, који је био тежак у његово вријеме.
Милорад Додик - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ДодикФото: ТАНЈУГ

Додик је подсјетио да је прије 20 година присуствовао допремању земних остатака великог пјесника из САД у Требиње.

- Тад сам био предсједник Владе Републике Српске. Ових 20 година Требиње је са именом Дучића ширило свој значај и увјерење да не може без Дучића. И Дучић, наравно, није могао без Требиња, зато је и завјетовао да овдје буду сахрањени његови остаци - истакао је Додик прије свечане академије, централног догађаја поводом манифестације "Дучићеве вечери поезије".

Земни остаци великог српског пјесника Јована Дучића /1874-1943/, допремљени из САД, положени су 22. октобра 2000. године у гробно мјесто у новоизграђеној цркви Херцеговачка Грачаница, на брду Црквина, изнад Требиња, чиме је испуњена посљедња пјесникова жеља.

Велики пјесник преминуо је на Благовијести, 7. априла 1943. године, у Герију у америчкој држави Индијана, гдје је сахрана првобитно обављена, али је потом, исте те године, пренесен у порту српског Манастира Светог Саве у Либертвилу.