latinica  ћирилица
21/10/2020 |  18:58 ⇒ 21:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић на сједници СБ УН: Приштина обманула не само Србију већ и ЕУ

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио на сједници Савјета безбједности да је Приштина обманула не само Србију већ и ЕУ јер је након потписивања Бриселског споразума одбила да га спроведе и формира Заједницу српских општина, са образложењем да није у складу са косовским уставом.
Ивица Дачић (Фото: www.srbija.gov.rs) -
Ивица Дачић (Фото: www.srbija.gov.rs)

Дачић је рекао и да је споразум из Вашингтона Приштина почела да крши у дијелу који се односи на једногодишњи мораторијум на активности у вези са признањем тзв. Косова, тако што је наставила да лобира за нова признања и на тај начин урушава повјерење и обесмишљава договоре постигнуте у доброј вјери.

- Ми годинама постављамо Европској унији питање, које сам и овдје постављао више пута - да ли уопште можемо назвати дијалогом и споразумом нешто о чему разговарамо, договоримо се, потпишемо, а онда једна страна каже "ми нећемо спровести договорено" - рекао је Дачић.

Он је упитао, "шта би се десило да је Србија одлучила да не спроведе своје обавезе?".

- Да ли бисте имали стрпљења, разумијевања и изговора као што их имате за представнике Приштине већ више од седам година? Србија је, и поред свега овога, стрпљиво наставила да се залаже за дијалог и примјену договореног, уз наду да ће и други увидјети колику штету читавом процесу наноси овакво неприхватљиво понашање Приштине - рекао је Дачић.

Руски амбасадор представници Приштине: Бићете искључени

Руски амбасадор при УН Василиј Небезја оштро је данас, на сједници Савјета безбједности УН, упозорио представницу косовског министарства спољних послова Мелису Харадинај да ће бити искључена са наредног састанка уколико буду приказивани косовски симболи.

- Услови под којима представниоци Косова могу да учествују на суедницама Савуета безбуедности су јасно постављени - рекао је амбасадор Русије, која предсједава СБ УН.

Он је додао да је охрабрујуће то што је прошле недјеље, током посјете Приштини, специјални изасланик Мирослав Лајчак инсистирао на пуном спровођењу постигнутих споразума.

- Негативне реакције Приштине на његове изјаве, међутим, говоре о томе да тамо и даље не постоји политичка воља неопходна за суштински напредак у процесу дијалога - рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије додао је и да је споразум из Вашингтона Приштина почела да крши у дијелу који се односи на једногодишњи мораторијум на активности у вези са признањем тзв. Косова, тако што је наставила да лобира за нова признања и на тај начин урушава повјерење и обесмишљава постигнуте договоре.

Дачић је додао да се чак и у вријеме пандемије и додатно отежаних услова живота акти усмјерени против српске заједнице настављају истим интензитетом и додао да је прије само пар недјеља у селу Доња Брњица, надомак Приштине, Албанац пуцао на српску дјецу у дворишту основне школе, а у селу Бабин Мост код Обилића, покушана је отмица српске дјевојчице док се враћала из школе.

- Напади на повратничке породице никада нису ни престајали. Да не спомињем све случајеве паљења кућа, крађа и застрашивања - рекао је Дачић и указао и на покушаје Приштине да прекроји историју, негирајући да су српске цркве на Косову и Метохији заиста српске.

- Шта је сљедеће, негирање да су Срби икада живјели на Косову и Метохији? О бахатости Приштине према културној баштини говоре и поновљени покушаји изградње пута кроз заштићену зону манастира Дечани који се налази на УНЕСКО-вој Листи свјетске баштине у опасности - рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија већ 20 година указује да је неопходно процесуирати и починиоце стравичних злочина које је терористичка Ослободилачка војска Косова починила над Србима, Ромима и самим Албанцима на Косову и Метохији, а да се истовремено од Приштине чују само приче о албанским жртвама, страдању недужних цивила.

Према његовим ријечима, формирање Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва прије више од пет година говори да постоји и друга страна приче.

Како је додао, присуство Унмика на КиМ је и даље неопходно због чега се очекује наставак мандата те мисије, али и да је важно и присуство ЕУЛЕКС-а, због ангажмана у области владавине права и КФОР као главног гаранта безбједности.

Говорећи о дијалогу у Бриселу, Дачић је казао да нису лаки јер и даље постоје значајне разлике у приступу, али и да је дијалог једини могући начин да се дугорочно ријеше проблеми и успоставе бољи односи.

Дачић је закључио да је почетком септембра направљен корак у добром смјеру, као и да је економска сарадња важна за будуће политичке договоре, али је нагласио и да је дуг пут до политичке нормализације односа.