latinica  ћирилица
21/10/2020 |  21:08 ⇒ 21:09 | Аутор: СРНА

Вишковић: Буџет стабилан, инвестиције према плану

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је буџет Српске стабилан, да се инвестициони циклус у овој години одвија према планираној динамици, те да је програмом рада Народне скупштине планирано да у редовној процедури у првој половини децембра буде усвојен републички буџет за идућу годину.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- У протеклих девет мјесеци имали смо пад прихода у буџету Републике Српске мање од шест одсто или око 105 милиона КМ, од чега је око 90 милиона КМ из индиректних пореза - рекао је Вишковић.

Он је навео да ће морати да буде урађен још један ребаланс буџета због тога што је у постојећем ребалансу био предвиђен око 151 милион КМ за помоћ привреди, здравственом сектору, а до данас је то прекорачено за око 30 милиона КМ.

- Због тога морамо извршити ребаланс да би то било покривено у складу са законима о финансијском пословању - појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, планирано је да у редовној процедури, како је предвиђено програмом рада Народне скупштине Републике Српске, у првој половини децембра буде усвојен буџет Српске за 2021. годину.

Говорећи о реализацији Гарантног програма у Републици Српској, Вишковић је навео да је Српска прва у окружењу Гарантни фонд ставила на услугу привредним субјектима.

- Већ се кренуло са издавањем првих гаранција преко пословних банака. У овом моменту имамо потписане уговоре са више од 10 банака и са двије микрокредитне организације - рекао је Вишковић вечерас за АТВ.

Наводећи да Српска гарантује са 70 одсто гаранције за средства која повуче привредни субјекат, Вишковић је рекао да то у овом моменту износи око 238 милиона КМ, што је значајна помоћ привредним субјектима да преброде текуће проблеме ликвидности, набавке сировина и што их оптерећује у раду.

Он је рекао да се инвестициони циклус који је планиран у 2020. години из буџета Републике Српске и локалних заједница одвија према планираној динамици, подсјетивши да је Влада Српске крајем јуна од аранжмана са Међународним монетарним фондом више од 30 милиона КМ дозначила локалним заједницама.

- Имам информацију да су локалне заједнице тим средствима попеглале своје буџете у односу на губитке које су имале због епидемије вируса корона и имале буџетско пуњење као да није било вируса - истакао је Вишковић.

Говорећи о могућности новог кредитног аранжмана са ММФ-ом, Вишковић је навео да ће Влада Републике Српске наредних дана имати преговоре са представницима ММФ-а за западни Балкан и БиХ, те да све зависи од тога шта ће та мисија очекивати од БиХ и Српске.

- Очекујемо у децембру да имамо услове и уколико буду повољни по Републику Српску ми ћемо ући у тај кредитни аранжман. Можемо разговарати о теми реформе јавне управе или јавних предузећа, али не и о ономе што уништава суверенитет Републике Српске - напоменуо је Вишковић.

Коментаришући ситуацију у Влади Републике Српске након одлуке Предсједништва ДНС-а да напусти владајућу коалицију у Српској, Вишковић је рекао да не би требала бити угрожена позиција министара из ДНС-а уколико општински одбори те странке који су кандидовали министре и даље подржавају владајућу коалицију.

- Уколико министри долазе из одбора ДНС-а који одлуче да иступе из већине и на неки начин се прикључе опозицији, онда ће и њихов статус бити рјешаван у складу са тим - нагласио је Вишковић и додао да је ДНС у Лопарама недавно потписао коалициони споразум са СНСД-ом.

Када је ријеч о сарадњи Републике Српске са Србијом, Вишковић је истакао да је она на високом нивоу, као и да је Српска имала апсолутну финансијску помоћ Србије за неке пројекте.

- Није важна само финансијска помоћ коју нам Србија пружа. Више је важна та подршка Србије. Ако имате некога ко ће у било којем моменту стати иза вас, осјећате се сигурније и боље. Србија је потписник и гарант Дејтонског мировног споразума. Србија се залаже за суверенитет БиХ, али се мора поштовати Устав, Дејтонски споразум и надлежности Републике Српске - нагласио је Вишковић.

Вишковић, који је и потпредсједник СНСД-а, рекао је да та странка очекује убједљиву побједу на предстојећим локалним изборима.