latinica  ћирилица
22/10/2020 |  08:30 ⇒ 10:18 | Аутор: СРНА

Беванда: Потребан нови кредит ММФ-а

Министар финансија у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је да је нови кредит ММФ-а потребан БиХ, напомињући да та средства иду у буџете ентитета.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

- Аранжман са ММФ-ом увијек је добродошао и тај став имам годинама јер се ради о најповољнијим каматама, али и корисним реформама - рекао је Беванда за данашњи сарајевски Дневни аваз.

Према његовим ријечима, оно што можда није довољно јасно јесте да средства ММФ-а иду у буџете ентитета, а не БиХ.

- Финансијска стабилност земље у смислу њеног финансирања је неупитна и нису ови аранжмани са ММФ-ом пресудни - поручио је Беванда.

Он је додао да је сасвим нормално да ентитетима треба финансијска подршка "у оваквим временима, када је цијели свијет у економској кризи".

- У ентитетским буџетима су и социјална давања, и развојна компонента и подстицаји привреди и, с те тачке гледишта, нови програм са ММФ-ом би био од користи. Не само као финансијска подршка него и као пут у реформе и бољу организацију појединих сектора, али и за привлачење других инвестиција, јер тамо гдје је ММФ, долазе и друге међународне финансијске институције - закључио је министар финансија у Савјету министара.

Он је оцијенио као нормално да се сачека крај изборне кампање у БиХ за почетак преговора са ММФ-ом.