latinica  ћирилица
22/10/2020 |  11:30 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Соколачки вртић затворен наредних 15 дана

Рад соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање обуставља се од сутра у наредних 15 дана због позитивних налаза на вирус корона код шесторо дјеце и троје запослених у овом вртићу, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације општине Соколац.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

- С обзиром на то да данас имамо потврђена још три случаја позитивна на вирус корона, те да је ријеч о раднику соколачког вртића и двоје дјеце из старије јасличке групе и претходно позитивна четири малишана из млађе јасличке групе, као и двије васпитачице, данас је поново спроведена епидемиолошка анкета у тој Установи ради превенције даљег ширења заразе - наводи се у обавјештењу из овог штаба.

Штаб за ванредне ситуације општине Соколац саопштио је да је данас донио одлуку да се из превентивних разлога обустави рад вртића на 15 дана како би се спријечила трансмисија вируса у преосталим вртићким групама и шире.

- На снази остају раније донесене привремене епидемиолошке мјере уз консултацију педијатра соколачког Дома здравља Адријане Станар са професором Биљаном Мијовић, специјалистом епидемиологије и редовним професором на Катедри за епидемиологију Медицинског факултета у Фочи - наводе из Штаба.

Дјеца код које је доказано присуство вируса корона, као и она која су била у директном контакту, односно која су боравила у истој групи и радници ове установе позитивни на вирус остају у изолацији уз здравствени надзор 14 дана од дана када су стигли резултати теста.

Директор соколачког Дома здравља Адријана Станар рекла је Срни да су сва тестирана дјеца добро и да малишани позитивни на вирус корона немају тежу клиничку слику.

- Сва дјеца су афебрилна и надамо се да ће тако и остати. Под надзором су надлежног љекара - навела је Станарова.

Дјеца из осталих група заједно са родитељима ће бити под здравственим надзором уз ограничење контаката које треба свести на минимум у наредних 14 дана.

Након затварања, у објекту вртића на Сокоцу биће извршена потпуна дезинфекција и проведене све хигијенско-епидемиолошке мјере.